Gelişen piyasa hisseleri karamsar
Japonya'nın ekonomik daralmasının Çin'in ihracat büyümesini ve ülkenin yabancı yatırımcıları çekme hamlesini gölgelemesi üzerine gelişen piyasa hisselerinin çoğu değer kaybetti
Çin'in beklenenin üzerindeki ihracat büyümesi ve ülkenin regülatörlerinin yabancı yatırımcıların erişebileceği varlıkları artırmasının, Japonya'nın ekonomik daralmasının gölgesinde kalması üzerine gelişen piyasa hisselerinin çoğu düştü.
Değer kazanan her 8 hisseye karşılık 9 hissenin değer kaybettiği MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kazançla 992.16 puana yükseldi.
Gelirinin yüzde 14'ünü Japonya'da kaydeden NCsoft Corp., Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. HTC Corp., Apple Inc. ile davalarını çözmesinin ardından yüzde 6.9 değerlendi. Otomobil üreticisi BYD Co., Çin'deki yolcu arabası satışlarının Ekim'de artış kaydetmesi sonrasında 6 ayın zirvesine tırmandı.
Japonya ekonomisi Eylül'de sonlanan 3 aylık dönemde geçtiğimiz yılki depremden bu yana en sert küçülmesini kaydetti ve 2008'den bu yana 3. resesyonu ile karşı karşıya geldi. Ekonomistler, ülkenin bu çeyrekte de daralmasını bekliyor. Çin'in ihracatı ise geçtiğimiz ay beklentiyi aştı ve Pekin hükümeti de yabancıların yerli sermaye piyasalarına yatırabilecekleri yuan kotasını artırdı.
Küresel ekonomik yavaşlamanın daha agresif hisse senedi pozisyonu alınması konusunda en çok yatırımcıların hevesini kırdığını belirten Finansia Syrus Securities Pcl'nin araştırma müdürü Jitra Amornthum, en büyük ekonomilerin çoğunun yakında yeniden güçlü büyümeye döneceği sinyali vermediğini söyledi.
Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.2 kayıpla son 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. BSE Hindistan Sensex Endeksi yüzde 0.1, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi ise 5 günlük düşüşünün ardından bu haftaya yüzde 0.1 yukarıda başladı.
Sanayi şirketleri MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 10 sektör grubu arasındaki düşüşlere öncülük etti. Endeks bu yıl yüzde 8.3 kazançla, yüzde 7.9 yukarıda seyreden MSCI Dünya Endeksi'nin gerisinde kaldı.