Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Orta Doğu masa şefi Masood Ahmed, İran'ın Döviz krizinin, ülke ekonomisinin bu yıl IMF'nin tahmininden daha fazla yavaşlaması halinde, daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Orta Doğu ve Orta Asya departmanı şefi Ahmed, dün Dubai'de yaptığı değerlendirmede, IMF'nin İran ekonomisinin bu yıl yüzde 0.9 daralacağı yolundaki tahmininin, ülke para birimi riyalin ABD doları karşısındaki hızlı düşüşü öncesi yapıldığına dikkat çekti. Tahminlere göre, enflasyon yüzde 25.2 ile son dört yılın en yüksek seviyesine çıkabilir.

Ahmed, "Son dönemde para biriminin değer kaybetme serisi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan belirsizlik, gelecek yılki ekonomik sonuçlar üzerinde muhtemelen ilave negatif etki oluşturacak" dedi ve "Bu nedenle, yapmamız gereken, geriye dönmek ve etkinin ne olacağı ve para biriminin yönetimi konusunda ne anlama geldiğini görmek" şeklinde görüş bildirdi.

İran riyali dolar karşısında, ABD ve Avrupa Birliği'nin ülkenin en büyük ihracat kalemi olan petrol satışını bloke etmesinin ülkede döviz kıtlığı yaratması ile birlikte, Ağustos ayından bu yana yüzde 40 değer kaybetti. İranlı parlamenterler, 4 Kasım'da devlet televizyonu Press TV'de çıkan habere göre, Cumhurbaşkanı Mahmoud Ahmadinejad'ı, ülke para birimiindeki hızlı değer kaybı konusunda açıklama yapması için davet etti.

İran'ı atom silahı geliştirmeye çalışmakla suçlayan İsrail, yaptırımlar sonuca ulaşmazsa, İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenleme tehdidinde bulundu. Nükleer enerji çalışmalarının barışçıl olduğu iddiasındaki İranlı liderler, ham petrol üretimi yirmi yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesine karşın, baskılara boyun eğmeyeceklerini kaydetti.