Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki maliye bakanlarının Yunanistan'ın yardımında anlaşmakta zorlanması euro taleplerini zayıflattı, Euro Bölgesi'nin ortak para birimi 2 ayın en düşük düzeyine işaret etti.

Lüksemburg Başbakanı Jean-claude Juncker'ın, bakanların Yunanistan'ın ekstra 32.6 milyar euroluk bütçe açığının nasıl fonlanacağına ilişkin kararı 20 Kasım'daki toplantıda görüşeceğini söylemesi sonrasında euro, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Asya Borsalarındaki düşüşün etkisiyle yen, en çok işlem gören paraların çoğu karşısında değer kaybetti.

Yatırımcıların Yunanistan'ın parasının bitmesi ve bunun da eurodan çıkışa neden olması riskinden endişe ettiğinin altını çizen Mizuho Financial Group Inc.'in Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, kurtarma kredisi ödemesindek, daha fazla gecikmelerin euroyu baskılayacağını söyledi.

Euro, dolar karşısında erken saatlerde 1.2673 düzeyinden 7 Eylül'den bu yana en düşüğünü kaydetmesi sonrasında dünkü değerinden yüzde 0.2 geri çekilerek 1.2687'den işlem gördü. Euro, yen karşısında 100.43'ten 11 Ekim'den bu yana en düşük düzeyini test etmesi sonrasında yüzde 0.5 zayıfladı ve 100.58 seviyesine geriledi. Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 ralli yaparak 79.29'a çıktı.

Eurogrup Başkanı Juncker, toplantının sonunda Euro Bölgesi maliye bakanlarının önümüzdeki hafta Yunanistan'ın fonlama ihtiyaçlarını görüşmek üzere "sıradışı bir toplantıda" bir araya geleceğini söyledi. Euro maliye bakanları, Yunanistan'ın bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 2'ye düşürmesi için 2016'ya kadar zaman tanıdı.