Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi maliye bakanlarının ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Yunanistan'ın borçlarını nasıl geri ödeyeceği konusundan anlaşmaya varamamamalrının ardından düşüşünü beşinci güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse sentleri de düştü.

Almanya'nın en büyük kamu hizmetleri şirketi EON AG, 2013 yılı kar tahminini düşürmesinin ardından yüzde 6.9 değer kaybetti. Dünyanın en büyük ikinci mobil telefon şirketi Vodafone Group Plc , hizmet gelirlerinin analistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından yüzde 3.1 geriledi. Lastik üreticisi Pirelli & C SpA, 2012 yılı gelir hedefini düşürmesi ve borç tahminini yükseltmesinin etkisi ile yüzde 2 kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 08:05'te 268.45 puana geriledi ve Mayıs ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı. Endeks dün, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ı görüşmek üzere biraraya gelmesi ve ABD'de mali uçurum olarak adlandırılan harcama ksııntıları ve vergi artırımlarının dünyanın en büyük ekonomisinde büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile düşüşünü dördüncü güne taşımıştı.

Londra'da Thomas Miller Investment Ltd. yatırım strateji müdürü ve hisse senedi varlıklarını azaltma tavsiyesinde bulunan Abi Oladimeji, "Euro Bölgesi'ne yönelik varolma tehdidi kısa vadede sürüyor ve bu da temkinli olmanın bir nedeni" dedi ve "Hem Euro Bölgesi krizi hem de mali uçurum, finansal ve ekonomik görünüme yönelik aşağı yönlü riskler" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi hisse senetlerinin gösterge endeksi Euro Stoxx 50 yüzde 0.6 düşerek 2,459 seviyesine indi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.7 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de aynı oranda düştü.