Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yetkililer ve yasakoyucuların düzenlemeler üzerinde olası tavizleri ortaya koymasının ardından Avrupa Birliği, bankalar üzerinde Basel banka sermaye kuralları uygulamalarına bir adım daha yaklaştı.

AB yetkilileri Brüksel'deki görüşmelerin ardından yasama anlaşmasının görünür hâle geldiğini söyledi. Basel III olarak bilinen önlemler, bankaların, iflas durumuna karşı çekirdek sermayelerini üçe katlamalarını ve minimum likidite kuralları uygulamalarını öngörüyor. Avrupa Parlamentosu aynı zamanda bankacıların prim ödemelerinde de kesinti yapılması çağrısında bulunmuştu.

Yasa taslağı çalışmasına liderlik eden AB Parlamentosu yasakoyucusu Othmar Karas, sorunları çözmek için iyi bir atmosfer ve siyasi irade olduğunu, dünkü toplantıda iyi sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Ülkeler, Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasının ardından yaşanan finansal krizin tekrarını önlemek için ortaya çıkarılan Basel kuralları tarafından konulan 1 Ocak 2013 tarihine uygulamaları yetiştirmekte zorlanıyor.

Finansal İstikrar Kurulu 31 Ekim'de, 27 ülkenin yalnızca 8'inin Basel zorunlulukları için taslağa sahip olduğunu açıklamıştı. Önlemlerin 2013'te ilk taslaklarının çıkarılması, 2019'da da tam yürürlüğe konulması planlanıyor.

Basel Bankacılık Denetleme Komitesi tarafından hazırlanan kurallar, bankaların çekirdek sermaye olarak sayabileceği rezerv tanımını sıkılaştırıyor. Uluslararası anlaşma aynı zamanda bankaların kredi sıkışması anında kolaylıkla satabileceği varlıklara minimum oran uygulaması ve bankalar için sağlam fon standartları getiriyor.

Siyasi taviz taslağında 16 madddenin tartışıldığını belirten Karas, aralarında bankaların prim ödemelerinin de bulunduğu diğer 7 maddede ise henüz anlaşma sağlanmadığını açıkladı.