Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ölçülü faiz indirimine gidilebileceğine ilişkin açıklamaları ile ilgili, ''Faiz indirimi konusunu uzun süredir konuşuyoruz. Çünkü, Türkiye'nin şu anda her türlü şartları buna müsaittir. İlla bunun olması için Fitch'in değerlendirmesini beklemenin bir anlamı yoktu'' dedi.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, CNN Türk'te yayınlanan programa katılan Çağlayan, Başçı'nın dün Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'nda yaptığı açıklamalara ilişkin bir soru üzerine Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı, eski bir sanayici ve Ekonomi Bakanı olarak Türk Lirası'nın değerli olmasının kendilerine gurur verdiğini söyledi.

Buna karşın, Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinin ithalat konusunda sıkıntı yarattığını ifade eden Çağlayan, ''Çünkü, Türk Lirası'nın aşırı değerlendiği zamanlara bakın, mutlaka ithalatımız artmıştır ve sanayinin iç üretimle ilgili haksız bir rekabet unsuru oluşmuştur ve arkasından cari açık problemi gelmiştir. Burada söylenen şey, mutlaka Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesiyle ilgili politika yapıcıların, politika belirleyicilerin gerekli politik tedbirleri alması'' dedi.

-''Faiz indirimi için Fitch'in kararı beklenmeyebilirdi''

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın faizin ölçülü olarak indirilebileceğine ilişkin sözlerini de değerlendiren Çağlayan, Merkez Bankası'nın Türkiye'nin önemli ve bağımsız bir kuruluşu olduğunu ve proaktif olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Merkez Bankası, hadiselerin peşinden gidemez, reaktif olamaz. Merkez Bankası gibi politika belirleyen, Merkez Bankası gibi önemli bir regülasyon görevine haiz olan ve kendisine yasayla ilgili verilmiş olan görevi bir taraftan fiyat istikrarı, ama bununla beraber asıl finansal istikrarı sağlamak ve meselelerin tamamına bakmak zorunda olan bir kuruluştan benim beklediğim, Ekonomi Bakanı olarak, eski bir sanayici olarak, Sanayi Odası Başkanı olarak proaktif bir davranıştır. Dolayısıyla, bu faiz indirimi konusunu uzun süredir konuşuyoruz. Çünkü, Türkiye'nin şu anda her türlü şartları buna müsaittir. İlla bunun olması için Fitch'in değerlendirmesini beklemenin bir anlamı yoktu. Fitch'in böyle bir geç kalmış ve Türkiye'nin hakkının geç teslim edilmiş olduğu bir değerlendirmeyi yapmasına gerek yoktu.''

-''Faiz indirimi kaçınılmaz hale geldi''-

Bakan Çağlayan, ''6 yıldır hedefi tutturamayan bir Merkez Bankası'ndan faiz indirimi talebinde bulunmanın ne kadar doğru olduğu''na dair bir soru üzerine, Merkez Bankası'nın önemli, gayretli çalışmaları ile ihracatçıya destek veren tutum, davranışları da olduğunu dile getirdi.

Buna karşın, 2008-2009 krizinin yaşandığı dönemde Amerikan Merkez Bankası, Japon Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası gibi merkez bankalarının faiz indirimine gitmesine karşın Türkiye'de faizin yüzde 16 seviyelerine çıktığını ve bu seviyeden geri dönüşün hayli güç olduğunu hatırlatan Çağlayan, ''Tabii, burada faiz indirimi aslında kaçınılmaz bir hale gelmiş. Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesi Türkiye'nin ihracatına zarar verir, ithalatını körükler ve şu andaki ekonomik gidişimizi maalesef olumsuz etkileyebilir. Bu konuda Merkez Bankası, bakın bir sözlü ifadesi bile bu konudaki dengeyi sağlamaya yetti'' diye konuştu.