Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda Yunanistan'ın yardım dilimine ve ABD'de vergi artırımları ve harcama kısıntılarına yönelik endişeler sürüyor. Avrupa endeks vadeli kontratları, dün ABD hisse senedi endekslerinde geç saatlerde görülen düşüşlerin ardından geriledi. ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Asya hisse sentleri fazla değişmedi.

Kamu hizmeti şirketlerinin hisse senetleri, Electricite de France SA, Enel SpA ve Alman RWE AG'nin kar rakamlarını açıklamasının ardından hareketlenebilir. Vivendi SA da, karının bu yıl beklenenden daha az düşeceğini açıklamasının ardından aktif bir gün geçirebilir.

Euro Bölgesi hisse senetlerinin göstergesi Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 07:02'de 2,482 puana geriledi. İngiliz hisselerinin göstergesi FTSE 100 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı yüzde 0.4 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Londra'da Peel Hunt LLP stratejisti Ian Williams, "Avrupa dünkü rallisinin bir kısmını geri vermeye yönlendi" dedi ve "ABD endeksleri dün aşağı yönde seyretti ve açık bir şekilde, mali uçurum korkuları bu hareketin temel nedeniydi ve bu konuda bir uzlaşmaya varılana dek, mali uçurunm her düşüş gününün konusu olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi dün, İspanya'nın kısa bir süre içinde yardım isteyebileceği spekülasyonu ile birlikte, seansın son saatinde kayıplarını geri aldı ve yukarıda kapandı. Ancak gösterge endeks halen, Başkan Barack Obama'nın 6 Kasım'da yeniden seçilmesinin ardından yatırımcıların dikkatlerinin tekrar mali uçuruma ve Avrupa borç krizine kaymasından bu yana yüzde 1.5 düşmüş durumda.

ABD hisse senedi endeksleri dün, federal bütçeye ilişkin tartışmaların Home Depot Inc. öncülüğündeki alışlara ağır basması sonrası düştü ve S&P 500 Endeksi iki günlük yükselişini tesine çevirdi. Asya hisse senetleri, Çin'de 10 yılda bir gerçekleşen lider değişiminin de gündeminde olduğu kongrenin sonuna yaklaşılması ile birlikte bugün fazla değişmedi.