Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Petrol, ABD stoklarının temmuz ayından beri yüksek seviyeye tırmandığı tahmini ve Uluslararası Enerji Ajans'nın talep tahminini düşürmesi ile bir haftanın düşüğünden işlem görüyor. 

Petrol vadelileri dünkü iki günlük düşüşün ardından pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. Bloomberg araştırmasına göre yarın açıklanacak resmi data öncesinde ABD ham petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 377.3 milyon varile tırmandığı tahmin ediliyor. IEA dün yaptığı açıklamada küresel petrol tüketiminin bu çeyrekte günlük ortalama 90.1 milyon varil ile geçtiğimiz ayki tahminden günlük 290,000 varil düşük olacağını öngördü. Ajans bu öngörüye gerekçe olarak zayıflayan Avrupa ekonomisine işaret etti. OPEC genel sekreterine göre piyasa "yeterli arzda".

NYMEX elektronik işlemlerdeki Aralık vadeli ham petrolün varili 16 sent artışla Singapur'da yerel saatle 16.05'de 85.54 dolardan alıcı buldu. Petrolün kontratı dün 19 sent düşüşle 8 kasım tarihinden beri en düşük seviye olan 85.38 dolardan işlem görmüştü. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICe Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki yarın sonlanacak olan Aralık Vadeli brent petrolün varili 7 sent artışla 108.33 dolara çıktı. Daha aktif olan Ocak kontratı ise 11 sent artışla 107.45 dolardan alıcı buldu. Avrupalı gösterge kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 22.79 dolar oldu. Spread dün üç günde ilk defa daralarak 22.88 dolara geriledi.