Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama mali uçurum mesaisine başladı; finansal kuruluşlardan ise uyarılar gelmeye devam ediyor. Moody's Analytics, Obama yönetimi ve Temsilciler MEclisi federal mali politikada uzlaşmayı başaramazsa, ABD ekonomisinin resesyona gireceğini söyledi.

Moody's başekonomisti Mark Zandi, mali uçurumun şiddetli sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, "en makul" sonucun iki tarafın "en kötü senaryoyu" ortadan kaldıracak bir zeminde buluşması yönünde olduğunu söyledi.

Diğer yandan Zandi müzakerelerin 2013'te de devam etmek zorunda kalabileceğini söyleyerek, bu durumun özellikle önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde belirsizliği artıraracak, büyümeyi durma noktasına gerileteceğini savundu.

Zandi, yaklaşan Hazine'nin borç tavanı konusunun da mali uçurum tehdidini artırdığının altını çizerek, hükümetin harcamaları düşünüldüğünde, Hazine'nin 16.4 trilyon dolarlık borç sınırına bu yıl dayanacağını söyledi.

Anlaşma sağlandıktan sonra ABD ekonomisinin 2013'te yüzde 2 büyüme öngören Moody's ekonomisti, 2014'te ABD ekonomisinin yüzde 6'ya yakın büyüyeceği, 2015'te ise yine yüzde 4'lerde seyredeceği tahmininde bulundu.

İstihdam büyümesinin şimdiki yıllık 2 milyon işten, 3 milyona yakın seviyelere çıkmasını bekleyen Zandi, istihdamın hız kazanmasıyla işsizlik oranının da hızlı bir şekilde düşeceğini öngördü.