Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

The Gloom, Boom and Doom raporunun yazarı ünlü uluslararası yatırımcı Marc Faber, mali uçurum ya da Yunanistan'daki borç krizinin etkisinin hisse senedi piyasası üzerindeki etkisinin çok daha sınırlı olacağını, ancak şirketlerin zayıf kazanç rakamlarının yakın zamanda piyasalarda çalkantıya yol açacağını söyledi.

Satış furyasının sonuna kadar hisse senetlerin yüzde 20 değer kaybedebileceğini öngören Faber, "Piyasaların Yunanistan ya da mali uçurumun etkisiyle gerilediğini düşünmüyorum çünkü mali uçurum olmayacak" dedi.

Faber piyasaların, kurumsal kazançların hayal kırıklığına uğratmaya başlaması ve küresel ekonominin önümüzdeki yıl zoraki büyümesi, hatta daralacak olmasından ötürü gerilediğini ve S&P 500 Endeksi'nin Eylül'deki yükseği olan 1,470 puan düzeylerinden yüzde 20 düşeceğini söyledi.

S&P 500 Endeksi bugünlerde 1,380 puanlarda seyrediyor.

Kongre aksi yönde bir karar almazsa ABD'de 1 Ocak'tan itibaren 607 milyar dolarlık vergi artışı ve otomatik harcama kesintileri devreye girecek.

Diğer yandan kurtarma paketinin şartları olan kemer sıkma önlemlerini ve 2013 bütçesini kabul etmiş olan Yunanistan hâlen kurtarma kredisi ödemesini bekliyor.