Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, İngiltere ekonomisinin bu çeyrekte daralabileceğini ve toparlanmanın sönük kalacağını, bu durumun da yetkililerin, büyümeyi desteklemek için parasal genişlemeyi (QE) daha da artırmayı bir seçenek olarak tutmaya sevkettiğini söyledi.

King bugün Londra'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bir süre daha zayıf toparlanma ve hedefin üzerinde seyreden enflasyondan oluşan nahoş bir kombinasyon ile karşı karşıyayız" dedi ve "Ekonominin yeni bir dengeye uyum sağlamasıyla dolayısıyla, iç politikanın özel sektör talebibni artırabilme yeteneği üzerinde sınırlar var. Ancak Komite, bir politika enstrümanı olarak varlık alımına olan inancını yitirmedi ve artık ilave varlık alımı olmayacak sonucuna varmadı" şeklinde değerlendirmede bulundu.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi geçen hafta, bazı yetkililerin programın etkinliğine yönelik kuşkularını belirtmesi ve diğerlerinin de enflasyon risklerine değinmelerinin ardından, parasal genişlemeye yönelik tahvil alım programını genişletmeyi durdurdu. Başkanı bugün, İngiltere Merkez Bankası'nın, daha düşük bir ekonomik genişleme ve "inatçı düşük büyüme" riskinin altını çizen çeyrek dönem enflasyon raporundan sonra konuştu.

King, "Son zig-zaglı seyir ile birlikte, üretim büyümesi muhtemelen keskin bir düşüş gösterecek ve üretim gerçekten bu çeyrek biraz daralabilir" dedi ve "Toparlanmaya giden yol uzun ve zorlu olacak. Ancak doğru yönde seyahat ettiğimizi varsaymak için iyi nedenler var. Komitre, doğru yolda kalmamız için yapabileceği herşeye hazır" şeklinde görüş bildirdi.