Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya fiyatları Ekim ayında, enerji ve motorlu araç maliyetlerinin düşmesinin etkisi ile düştü ve son beş ayda ilk kez aşağı yönde hareket etti.

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE), Eylül ayında yüzde 1.1 arttıktan sonra Ekim ayında yüzde 0.2'lik bir düşüş gerçekleştirdi. Bloomberg News'un anketine katılan 73 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek üretici fiyatları endeksi de yüzde 0.2 düştü ve Kasım 2010'dan bu yana ilk düşüşünü gerçekleştirdi.

Neenah Paper Inc. gibi şirketler, Avrupa'da borç krizinin küresel talep üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, ham madde harcamalarının bir süre daha baskı altında kalmasını bekliyorlar. Üretim hatlarındaki sınırlı fiyatlar, Fed'in politikacı yapıcılarının enflasyonun muhtemelen baskı altında kalacağı yolundaki görüşü ile paralel. Bu durum, Fed'e ekonomiyi destekleme yönünde atacağı adımlar konusunda bir miktar rahatlatıyor.

New York'ta 4Cast Inc. kıdemli ekonomisti David Sloan, "Genel tablo, fiyat baskılarının kontrol altında olduğu şeklinde" dedi ve "Enflasyonun hızlanacağına ilişkin önemli bir risk yok" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.2 düşüş ile yüzde 0.6 artış arasında kaldı. Çekirdek üretici fiyatlarının ise yüzde 0.1 artması bekleniyordu.