Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Çin ekonomilerinde yeşil ışıklar görülmeye başlanıyor. ABD'de konut talepleri ve işe alımlar güçlenirken, Çin'de fabrika üretimi ve perakende satışlar hızlanıyor. Avrupa ve Japonya geri adım atarken, dünya ekonomisinin üçte birini oluşturan iki ülke, dünya genelinin ağırlığını taşımak için harekete geçiyor.

Çin ve ABD'nin iyileşmeye başladığını savunan Goldman Varlık Yönetimi Başkanı Jim O'Neill, "Avrupa ve Japonya yokmuş gibi davranırsak, dünya iyi görünüyor" dedi.

Öte yandan sıçramanın ne kadar güçlü olacağı, yetkililerin politikalarındaki belirsizliği kaldırmalarına da bağlı olacak. Amerikalı yasakoyucular yıl sonuna kadar 607 milyar dolarlık otomatik vergi artışı ve harcama kesintilerini tartışırken, Çin'deki onyılda bir yapılan liderlik değişimi, ülkenin yönüne ilişkin sorulara neden olabilir. Ancak Avrupa'daki borç krizi mücadelesi hâlen istikrarsız seyrine devam ediyor ve Japonya'nın da başı kendi mali ve siyasi ikilemleriyle dertte görünüyor.

Siyasi belirsizliğin iş dünyası güvenini olumsuz etkileyerek, özellikle ABD'de sermaye harcamalarını geciktirdiğine dikkat çeken Legal&General Investment Management'ın küresel ekonomisti Tim Drayson, "Bu konularda çözüm olursa, talep de artacak" dedi.