Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi Japonya'nın yeni hükümetinin, merkez bankasın daha agresif parasal genişleme baskısı yapabileceği spekülasyonu üzerine Japonya'nın Topix Endeksi 6 gündür ilk kez kazanç sağladı.

İnşaat şirketleri Kajima Corp. ve Shimuzu Corp., Başbakan Yoshihiko Noda'nın dün seçim çağrısı yaparak iktidarı büyük ihtimalle kaybetmeyi göze almasının ardından yüzde 5'in üzerinde değerlendi. Honda Motor Co., yenin zayıflayarak, ihracatçı şirketin kazanç görünümünü desteklemesi üzerine yüzde 3.4 yükseldi. Sony Corp. ise on yıldır yaptığı ilk konvertibl tahvil ihalesi sonrasında yüzde 11 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 1.6 kazançla 734.00 puana yükseldi Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 4 hisse değerlendi. Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 1.1 artışla 8,761.39 puana çıktı. İktidar partisinin 16 Aralık'ta seçim çağrısı yapması sonrasında endeksteki işlem hacmi 30 günlük güniçi ortalamanın yüzde 35 üzerine çıktı.

Liberal Demokrat Parti'nin öncülüğünde bir hükümetin kazanmasının beklendiğini belirten Ichiyoshi Investment Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Mitsushige Akino, yatırımcıların, Japonya Merkez Bankası'nın üzerindeki parasal genişleme baskısının artacağını ve hükümetin de ekonomiyi deflasyondan çıkarmak için daha güçlü politikalar uygulayacağını düşündüğünü aktardı.

Topix Endeksi, Noda'nın DPJ'sinin 16 Eylül 2009'da iktidara geçmesinden bu yana yüzde 20'nin üzerinde düştü. Standard&Poor's 500 Endeksi aynı dönemde yüzde 27 yükseldi.