Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırmasının ardından Orta Doğu'daki huzursuzluğun stokları etkileyeceği endişesi ile petrol bir haftadan fazlasının yükseğine çıktı.

Petrol vadelileri dün son üç günde ilk kez yükseliş yaşamasının ardından New York'ta pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. İsrail Savunma Güçleri'ne göre saldırılarda Hamas'ın askeri kanat lideri Ahmet El Cebari öldürüldü. İsrail Ordusu Gazze'deki olası kara saldırılarına karşılık seferberlik ilan ettiğini açıkladı. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün raporuna göre ABD ham petrol stokları geçtiğmiz hafta 1.35 milyon varil artış gösterdi. Bloomberg News araştırmasına göreyse stokların 2.65 milyon varil artış kaydettiği tahmin ediliyor.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Aralık vadeli ham petrolün varili 4 sent artışla Singapur'da yerel saatle 14.16'da 86.36 dolara yükseldi. Petrolün kontratı dün ise 94 sent ya da yüzde 1.1 artışla 6 kasım tarihinden beri en yüksek seviye olan 86.32 dolara çıktı. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki bugün sonlanacak olan Aralık vadeli brent petrolün varili 32 sent artışla 109.93 dolar oldu. Daha aktif olan Ocak ayı kontratı ise 27 sent artışla 108.75 dolara çıktı. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı ise dünkü 23.29 dolardan 23.57 dolara genişledi.