Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır New York'ta, Euro Bölgesi ekonomisinin son dört yılda ikinci kez resesyona girmesi ve bunun da talep görünümünü olumsuz etkilemesinin ardından kazançlarını geri verdi.

Euro Bölgesi'nden gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH), yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.2 geriledikten sonra üçüncü çeyrekte yüzde 0.1 daraldı. Dünyanın üçüncü büyük bakır kullanıcısı Almanya'da ekonomi, hükümetlerin borç krizinden dolayı harcamalarını iyice kısıtlamalarından dolayı yavaşladı ve İspanya ve İtalya ekonomileri ise daraldı.

New York'ta Newedge Group SA kıdemli direktörü Michael Turek, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Euro Bölgesi verileri resesyon eğilimleri gösteriyor" dedi.

Aralık vadeli bakır kontratı, erken saatlerde yüzde 0.6 yükseliş gösterdikten sonra bu kazançlarını geri verdi ve fazla değişmeyerek, New York Comex piyasasında, yerel saatle 07:53'te pound başına 3.453 dolarda kaldı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, bakır kontratı bu ay 3.40 dolar ile 3.50 dolar arasında kaldı. Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.3 düşerek ton başına 7,620 dolara indi.

Turek, "Metal piyasaları iyi belirlenmiş bir trend oluşturmakta güçlük çekiyor görünüyor" dedi ve "Mevcut görünüm kararlı bir şekilde yatay seyir" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bugün açıklanacak olan New York Fed imalat sanayi verisinin daha hızlı bir daralma göstermesi beklenirken, Philadelphia Fed imalat sanayi endeksinin ise daha zayıf bir hızda genişlemesi bekleniyor.

En büyük bakır kullanıcısı Çin'de Komunist Parti, on yılda bir yapılan liderlik değişimini gerçekleştirdi ve Xi Jinping'i genel sekreterliğe atayarak ülke devlet başkanlığı görevine getirdi. Çin'de büyüme yedi çeyrektir yavaşlıyor.

Londra'da XConnect Trading Ltd. satış müdürü Mark Newson-Smith, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Yatırımcılar yeni Çin yönetiminden açıklık da bekliyor" dedi.

LME'de, aluminyum, nikel, çinko, kalay ve kurşun değer kaybetti.