Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

BloombergHT.com sponsorluğunda gerçekleşen 4iX İstanbul Uluslararası İnovasyon Platformu birbirinden ünlü yatırımcıları ve hayallerini gerçekleştirmek isteyen girişimcileri Santral İstanbul'da bir araya getirdi; platforma katılan Intel Capital Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Barış Aksoy "Nasıl e-Milyoner Olunur?"un şifrelerini BloombergHT.com Editörü Süheyla Yılmaz'a anlattı.

Türkiye'nin girişim yaratma ve yatırımcıları çekme konusunda çok iyi konumda olduğunu vurgulayan Aksoy; "Türkiye'nin gidebileceği bir yol var. Etrafımıza baktığımızda da bir sürü yabancı yatırımcı görüyoruz ve hepsi de çok heyecanlı. Çünkü dünyada bu tarz olanakların olduğu çok az ülke var şu sıralar. Özellikle Avrupa'daki ekonomik sorunları düşünürseniz Türkiye bunların arasında ayakta duran yıldız bir ülke gibi." yorumunda bulundu.

"Türkiye'de yerel ticaret pazarı çok az gelişmiş bir pazar." diyen Aksoy, "Yeni bir şey aradığımızda, ABD gibi pazarlara baktığımızda gidebileceğimiz çok az yer var. Yeni restoran ya da yeni bir aktivite alanını nasıl keşfediyorsunuz? ABD, Avrupa ya da Brezilya'da tüm bunları keşfedebileceğiniz sofistike platformlar var. Bunların hiçbirisi Türkiye'de yok. Dolayısıyle fırsat sitelerinin burada yaptığı Türkiye'de lokal pazarda büyük semtteki restoranda ya da yoga salonunda halkı bir araya getirebiliyor." diyerek fırsat sitelerinin önemine dikkat çekti.

"Bizim şimdiye dek fırsat sitelerinde gördüğümüz; gezi, yeme - içme ve güzellik, kozmetik gibi değişik hizmetlerde çok büyük bir alıcı kesimi var ve bunun da bana söylediği Türkiye'de çok aç bir pazar var." diyen Aksoy; "Herkesin keşfetmekte zorlandığı bir pazardan bahsediyoruz ve bunu çözmeye çalışan çok az şirket var." açıklamasında bulundu.

Girişimciliği en temel noktası inovasyonu yaratıcı fikirlerin hayata geçirilmesi ve büyük markete tanıtımı olarak özetleyen Barış Aksoy süreci ise iki aşamya ayırıyor: Fikirlerin oluşumu ve bu fikirlerin ekonomik ve disiplinli bir şekilde ürünleştirilip pazara sunulması.

Türklerin birçok yönden çok inovatif, olduklarını belirten Aksoy, "İlk aşama yaratıcılık ve Türkler bu konuda çok başarılı. Her bir probleme yukarıdan aşağıdan faklı çözümler üretebiliyoruz. Olayın ikinci aşaması da bu fikirlerin ekonomik bir şekilde pazara sunulması demiştik. Bu süreçte geliştirilebilecek bir takım yönler var. Bunu yapan bir sürü güzel şirketlerimiz var." açıklamasında bulundu.

Aksoy; teknolojinin yanında gelecek gördüğü sektörlerle ilgili ise "Teknoloji çok heyecanlandıran bir pazar. Onun hemen yanında yer alan ise mobil pazarı. Mobil, şu an Türkiye, OrtaDoğu ve Kuzey Afrika'da çok hızlı büyüyen bir alan. Düşünürseniz eğer mobil aletler hayatımızın her alanında. Yani her zaman yanınızda olan bir alet ile her zaman on-linesınız. Herkes size her zaman ulaşabilir, siz de her zaman dataya ulaşabilirsiniz. Yanınızda koca bir ansiklopedi; bazen doktorunuz, bazen gezi rehberiniz ve küçücük bir aletin içinde. Buradan baktığınızda mobil aletler her sektörü değiştirecek: Medya, gezi, eğitim, sağlık... Her sektörü değiştirebilecek büyük fırsatların olduğu nokta." yorumunda bulundu.

Aksoy buradan yola çıkarak girişimcilere şu tavsiyede bulundu: "O yüzden girişimcilere tavsiyem mobil alanında çok fazla fırsatlar var ve bir ikincisi de her an bir data üretiliyor. Bu datalara bakıp endüstrilerin müşterilerine daha iyi ulaşmaları bizim öngördüğümüz fırsatlardan bir tanesi."

İlgili haber için tıklayınız...