Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

BloombergHT.com sponsorluğunda gerçekleşen 4iX İstanbul Uluslararası İnovasyon Platformu birbirinden ünlü yatırımcıları ve hayallerini gerçekleştirmek isteyen girişimcileri Santral İstanbul'da bir araya getirdi; platforma katılan Silikon Vadisi'nin başarılı isimlerinden HIP Digital CEO'su Barış Karadoğan "Nasıl e-Milyoner Olunur?"un şifrelerini BloombergHT.com Editörü Süheyla Yılmaz'a anlattı.

Risk sermayesi yatırımcısı olmasının yanı sıra aynı zamanda melek yatırımcı olan Barış Karadoğan, geçtiğimiz günlerde Like.com'u 100 milyon dolara Google'a sattı. Karadoğan bu konudaki başarısının sırrını "Stanford'da okudum ve oradaki Türk öğrencilerle bağımı, iletişimimi koparmadım. Daima başarılı bir öğrenci çıkıyor ve onları takip ediyorum. Herkesin bir yaklaşımı var ve ben de kendimi akıllı Türk öğrencilere yakın tutuyorum. Bu sadece bir metod. Ama kısaca şöyle diyebiliriz önemli olan gözünü kulağını açık tutmak." sözleri ile açıkladı.

Karadoğan söz konusu projeleri seçerken start-up projelerde en kritik noktayı "Baz alınması gereken şudur: 'Ne var?' diye sormak, 'Ne yok?' diye değil. Çünkü olmayan çok şey var, eksikler dolu. Az bulunan ve orjinal ne var, başkasının yapamadığı ve orada olan ne var, buna odaklanmak gerekiyor. İkinci nokta ise bunun üzerine bir şirket kurulabilir mi? Bunu sorgulamak gerekiyor. Çünkü fikir yetmez, nasıl işe dönüştürüleceğini çözümlemek gerekir. Belki küçük bir uygulama olabilir ama bu ileride büyük bir şirket olabilir mi? sorusunu sormak gerekli. İki kilit soru 1) Orjinal bir şey yapıyorlar mı? 2) Şirket kurulabilir mi? İkisinin cevabı da evetse gerisi gelir." diye özetledi.

Daha önce kendisini hayalkırıklığına uğratan çok fazla yatırım ile de karşılaştığını belirten Karadoğan, "Neredeyse başarılı olanlar kadar başarısız olan projelerim de oldu. Fakat başarılı olanların getirdikleri başarısızların açığını fazlasıyla kapattı. Bazen 'Şu yaptıysa biz de yaparız' diyoruz ama bir de bakıyoruz ki üçünücünün dördüncünün peşinde giderken as'lolanı kaçırmışız." açıklamasında bulundu.

Silikon Vadisi'nden baktığında Türkiye'nin dijital ekonomideki yeri ve reklam pastasından pay kapma noktası ile ilgili  Karadoğan, bir Türk olarak güven problemi yaşamadığını vurgulayarak "Çok büyük bir potansiyel görüyorum. Kötü şeylere alışkın olduğum için olabilecek iyi şeyleri daha iyi görüyorum. Dışarıdan bakan bir yatırımcı içinse Türkiye hala riskli, hala güven problemi var. Hala 'Parayı yolladıktan sonra ceo ve cfo parayı alıp uçağa binip kaçacak mı?' sorusu akıllarında şekilleniyor. Ama ben büyük potansiyel görüyorum. Girişimcilik ruhuna sahip bir halkız." yorumunda bulundu.

Karadoğan bir gün Silikon Vadisi'nde yer almak isteyen girişimciler ve girişimci adaylarına ise işlerine odaklanmaları önerisinde bulundu. "Silikon Vadisi'ne gelmeleri gerekiyorsa sıkça gelsinler, ama gerekmiyorsa işlerini yapsınlar. Girişimci işine odaklanmalı, fon toplamaya değil." diyen yatırımcı,  "İşlerine odaklandıklarında, yatırım yapmak isteyenler zaten gelip bulacaktır onları. Amaç Silikon Vadisi üstünden fon yapmak değil; amaç 'Ben işimi kuracağım, daha hızlı büyütmek için şu araçlara ihtiyacım var ve bunları almak için doğru zaman şu' demek ve buna göre yatrımcı ile irtibata geçmek olmalı. Girişimde yüzde 100 yatırımcıya gereksinim varsa bazen bu iyi bir fikir olmayabilir."noktasına dikkat çekti.

Türkiye'de dijital ekonomi alanındaki yatırımların şimdilik iyi gittiğini belirten Karadoğan, "Şu anda yatırımların çoğu Amerika'daki modellerin Türkiye versiyonu. Türkiye'ye has modelleri de görmek istiyorum. Çünkü bizim pazarımız kendimize yetecek kadar büyük." açıklamasında bulundu.

Karadoğan, "Türkiye'den bir Facebook çıkar mı?" sorusuna ise "Facebook nüfusu 1 milyar olan bir ülke ve gezegende insan sayısı sınırlı, ama 'Türkiye Facebook kullanıcıları beraber hareket ederek bir şey yapabilirler mi? Facebook'un üstüne ne kurulabilir?' bu soruları sormak lazım. Orada potansiyel olabilir." yorumunda bulundu.

Risk sermayesi yatırımcısı Karadoğan platformda karşısına çıkan "Oyun" ve "Sosyal medya" konulu proje sahibi girişimcilerle ilgilenebileceğini belirtirken start-upların kalitesinin ise beklediğinden iyi çıktığını, kendisi için "güzel bir sürpriz" olduğunu vurguladı.