Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, ABD merkez bankasının, sıfır faiz politikasının ekonomik göstergelere bağlanmasını öngören keskin para politikasına muhalefet etti.

Plosser, bu hamlenin netlikten çok karmaşıklık yaratacağından endişelendiğini belirtirken, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, kesin istihdam hedefi koymanın çok zor olduğuna dikkat çekti.

Bölgesel Fed başkanlarının açıklamaları, politika rehberliğinde yeni yollar arayan ve uzlaşı sağlamaya çalışan merkez bankacılar arasındaki ayrılıkları gündeme getirdi. Enflasyon ve işsizlik oranları gibi göstergeler, yetkililerin 2015'e kadar faizleri düşük tutma beklentisini tersine çevirebilir.

Fed'in 23-24 Ekim toplantısının tutanaklarına göre politika yapıcılar genel olarak rekor düşük faiz oranlarını ekonomik göstergelere bağlama önerisini destekledi. İlk  olarak Chicago Fed Başkanı Charles Evans tarafından öne atılan bu plan, 4 Fed üyesi tarafından desteklendi.

Evans faizin işsizlik yüzde 7'nin altına gerileyinceye ya da enflasyon yüzde 3'ün üzerine çıkıncaya kadar sürdürülmesini desteklerken, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota farklı eşik önerileri sundu. Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen bu hafta belirli bir rakam hedefini dile getirmese de bu öneriyi desteklediğini açıkladı.