Yurtiçi ve Yurtdışı piyasalarda gelişmeler
Yurtiçi piyasalarda ekonomik veriler dikkatleri çekerken, yurtdışında mali uçurum konuşuluyor
ABD’de bugün Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında başlayacak bütçe görüşmeleri, hisse senedi piyasaları üzerinde satış baskısı yaratıyor. Beklentilerden kötü gerçekleşen TÜFE ve Philadephia FED verileri de satış baskısına destek oldu. Uluslararası hisse senedi piyasaları uzun vadeli trendlerin altına gerilerken, toparlanma çabalarının yetersiz kaldığı görülüyor. İspanya’nın yardım konusunda odağını AB’den IMF’ye çevirmesi, İspanya’yı Avrupa piyasalarının genelinden ayrıştırarak dünü % 0.29 primli kapatmasına destek oldu. Her ne kadar Euro Bölgesi borç krizine yönelik unsurlar endişe yaratsa da, yurtdışı piyasalarda belirleyici olacak esas unsur ABD’de mali uçurum konusuna yönelik haber akışı. Bugün öğleden sonra gelmesi beklenen ABD Sanayi Üretimi ve kapasite kullanım verileri izlenecek.
Yurt içinde gündem ise, 2.7 milyar dolarlık Eylül ayı Cari açık rakamı büyümede dengelenme sürecine işaret etmesi ile birlikte, enflasyon cephesinden gelecek iyi haberlere yöneldi. Sabah saatlerinde gelen TÜİK Tüketici Güven Endeksi düştü. Bugün yurtiçinde izlenecek 3.çeyrek bilançoları şu şekilde, 114 milyon TL net kar beklentisiyle Şişecam, 31 milyon TL net kar beklentisiyle TrakyaCam ve 628 milyon TL net kar beklentisiyle Koç Holding.
Fonlama maliyeti % 5.70 ile politika faizinin 5 baz puan altında
Gösterge tahvil güne %6.41 bileşik seviyesinden başladı. Dünkü cari açık verisine hafif pozitif tepki veren tahvil piyasasında, uzun vadelilerde tüm gelişmekte olan ülkeler genelinde satıcılı bir seyir hâkim.
Dünkü Cari açık verisi sonrası 1.80’in altına gevşeyen Dolar/TL şu dakikalarda 1,8013’ten işlem görüyor. İşsizliğin bir miktar artması ve bütçede bozulmaya işaret eden verilen TL üzerinde yön belirleyici bir etki yaratmadı. Sepet kur ise 2,0492 seviyesinde. Euro ise, İspanya’nın AB yerine yardım konusunda IMF’ye yöneleceğine yönelik beklentilerle birlikte Dolar’a karşı değer kazandı. Sabah saatlerinde 1,2770 seviyesinde olan Euro/Dolar, şu dakikalarda bir miktar geri çekilmeyle 1,2751 seviyesinde.
Bugün İMKB’de konsolide şirket bilançolarının açıklanması için son gün, bu nedenle bilanço hareketlerine bağlı hareketlilik ön planda olabilir. Analistler yurt dışı piyasalardaki satış dalgasına rağmen İMKB’nin pozitif ayrışacağını öngörüyorlar. İMKB şu dakikalarda 71 250 kritik seviyesinin altında 71 160 seviyesinden işlem görüyor. Endekste son dönemde gerçekleşen yatay hareketin, üst bandına doğru yeniden yukarı hareket denemelerini izliyor olacağız.
Akbank Ekonomik Araştırmalar Piyasa Stratejisti Evren Kırıkoğlu Türkiye’nin pozitif ayrışması konusu şu şekilde değerlendirdi; "Uzun zamandır fiyatlamadan çıkan Yunanistan konusu yeniden fiyatlamalara girdi. Yurt dışı satış dalgasına en büyük etki Avrupa tarafından geldi. Yunanistan’ın bugünkü 5 milyarlık itfası için Salı günü ihaleye çıkmak zorunda kaldığını ve 900 milyon Euro eksik kaynak yaratabildiğini görüyoruz. Bundan sonra her yeni gelen itfada ek kaynak getirebileceğine işaret ediyor. Yurt dışında risk unsurları öne çıkarken, Dolara olan talep Fed’in QE’lerle dolar arzını arttırmasından ziyade paranın güvenli liman olarak kaçabileceği derinlikte ve genişlikte piyasaların sınırlı olmasından kaynaklanıyor. Yurt içine henüz yansımayan risk tablosu bu şekilde."
Bizi yurt dışı piyasalardan ayrıştıran nedenlere ek olarak cari açık değerlendirmesinde de bulunan Kırıkoğlu "Net Hata Noksan kalemindeki giriş çok volatil olduğu için güvenilecek bir veri değil. Yılın ilk 9 ayında 39 milyar dolarlık bir cari açık vermiş durumdayız. Buna karşılık sağladığımız finansman 51 milyar dolar, burada tabi portföy yatırımları ön planda daha sonra krediler geliyor. 6,5 milyar dolarlık net hata noksanı da eklediğimizde MB rezervlerinin 16,5 milyar dolar şiştiğini görüyoruz. Yani bu şu demek Türkiye içeri çektiği kadar parayı dışarıya tekrar finanse etmeyi başarmış" yorumunda bulundu.
Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma Bölümü
(aiyigundogdu@bloomberght.com)