Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orta vadede büyümenin yüzde 5 olmasını istediklerini belirtti.

Türk-Arap Sermaye Piyasaları Forumu'nda konuşan Şimşek, şu anda dünyanın en büyük 16. ekonomisi olan Türkiye'nin ilk 10 içerisinde yer almasını istediklerini söyledi.

Hem Türkiye'de, hem de MENA Bölgesi'nde (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğunu aktaran Şimşek, kadınların okullara, üniversitelere gitmesinin önünde engeller olduğunu ifade etti. 10 yıl kadar önce 100 erkek öğrenciye karşılık 91 kız öğrenci olduğunu hatırlatan Şimşek, bugün bu rakamın 100 erkek öğrenciye 100,4 kız öğrenci olduğunu kaydetti. Şimşek, gelecek 30-40 yılda düşük büyüme ve demografik açıdan koşulların olumlu olmayacağının altını çizdi.

Kısa vadede küresel krizden Türkiye'nin de etkilendiğini ifade eden Şimşek, ''Biz de etkilendik. Herhangi bir hasar olmadı, hızlı bir toparlanma oldu. Ortalama olarak 2010-2011'de yüzde 9'luk bir GSYİH büyümesi oldu. Ciddi bir iç talep oldu'' dedi.

Bu yıl cari açığı kontrol etme çabalarından dolayı büyüme projeksiyonlarının yüzde 3,2 oranında kaldığını anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:

''Avrupa'da yüzde 2. Amerika'nınki gibi yüzde 3,2. Biz ortada bir yerlerdeyiz diyebiliriz ama bir hedef koyduk orta vadede büyüme yüzde 5 olsun istiyoruz. Neden öyle bir sonuca ulaştık? Çünkü bir çok istihdam olanağı oluşturduk. Bu ciddi bir destek. Bu tabloya baktığınızda şunu görürsünüz. Küresel krizde işsizlik oranımız arttı. Doğru politikalarla kriz öncesi dönemin altına çektik.''

Hane halkı durumuna bakıldığında Türkiye'nin AB'den daha iyi olduğunu vurgulayan Şimşek, cari açık sıkıntısı olduğunu ama buna enerji dahil edilmezse durumun daha farklı olacağını kaydetti.

Yenilenebilir yerel kaynaklara odaklanılması gerektiğine işaret eden Şimşek, eğitime yatırım yapılması gerektiğini, alt yapının da, rekabetçiliğin de artırılması gerektiğini ifade etti.

Cari açık durumunda iyileşme elde edildiğini anlatan Şimşek, finansman kalitesinde de ciddi bir ilerleme görüldüğünü belirtti.

Reel döviz kurunda iyileşme olduğunu anımsatan Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

''Avrupa'daki durum bizi etkiliyor. Çünkü Avrupa, ihracatımızın yüzde 38-40'ını yaptığımız yer. Eskiden bu oran yüzde 60 idi. Son 10 yılın ilk yıllarına baktığımızda ihracatımızın yüzde 58'i Avrupa'ya idi. Ciddi bir çeşitlendirme oldu. Asya'ya ihracat çok artıyor. MENA Bölgesi'ne ihracatımız da yüzde 12'den yüzde 32'lere çıktı. Gerçekten hayat kurtarıcı oldu. Bu organizasyon büyük anlam taşıyor bu yüzden. Arap Coğrafyası ile beraber çalışmamız lazım. 1 milyar doların üzerinde ihraç ettiğimiz ürün sayısına baktığımızda 8'den 32'ye çıktı. Pazar açısından baktığımızda da 1 milyar dolardan fazla ihracat yaptığımız pazar sayısı da 5'ten 30'a çıktı. En üst sıradaki 5 pazar, toplam ihracatımızın yüzde 30'una tekabül ediyor. Bu rakam yüzde 46,5'ten buralara geldi. MENA Bölgesi'nde çok büyük bir canlanma yaşanacak. Ciddi bir ilerleme var. Türkiye'yle daha da güçlü ilişkiler kurulacak. Bu yüzden ortaklıklar kurmalıyız.''