Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya Başbakanı Maro Monti, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) borçlanma maliyetini düşürmekte zorlanan ülkelere yardım için tahvil alımı programının bir leke taşımaması gerektiğini söylerken, İtalya'nın bir kurtarma yardımını tetikleyecek ilk ülke olmasını istemediğini de sözlerine ekledi.

"Kullananların üzerinde leke bırakmadan destek sağlayacak şekilde dizay edilmiş ve teşvik edilmesi gereken bir mekanizma ki zaten Avrupa Birliği şartlarına ve standartlarına uyan ülkelere hitap ediyor" dedi. Monti sözlerine "Ben her ne kadar başka bir ülkenin bu mekanizmayı ilk seferde test etmesinden yana olsam da tamamen destekliyorum. Bence İtalya'nın buna şimdilik ihtiyacı yok ve gelecekte de olmayacak" şeklinde devam etti.

İtalya Başbakanı aynı zamanda Avrupa tahviller yaratılması veya euro tahvillerinin satılması konusunun da tartışılması gerektiğini ve İtalya'nın bu fikri masada tutmak için elinden geleni yapacağını belirtti. Monti ayrıca daha önceden bütçe hedeflerini tutturabilmek adına Avrupa Birliği'nden ilave süre istemeyi aklından geçirdiğini, fakat özellikle böyle bir istekte bulunan ülkelerin sonradan düştüğü durumu gördükten sonra bunu yapmadığı için hiçbir pişmanlığı olmadığının altını çizdi.