Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin başkanı Barack Obama, Kongre ile birlikte yıl sonunda devreye girecek otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarının önlenmesi konusunda anlaşma sağlayacaklarından emin olduğunu açıkladı.

Bangkok'ta bir basın konferansında konuşan Obama, "Mali durumumuzda uzlaşılacağından eminim" dedi.

Obama, Asya ziyaretinin öncesinde üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat yetkililer, önümüzdeki yıl ülkeyi resesyonla tehdit eden 607 milyar dolarlık otomatik vergi artışı ve harcama kesintilerinin birleşimini önlemek üzere yeni bütçe azaltma görüşmelerine başladı.

Yeniden başkan seçilmesinin kısa bir zaman sonrasında Obama, Asya'nın ABD'nin büyümesi için öneminin altını çizdi. Asya ziyareti kapsamında Obama, 17-20 Kasım tarihleri arasında Çin, Japonya, Rusya, Hindistan ve diğer Asya-Pasifik ülkelerinin liderleri ile bir araya gelecek.

Hâlen siyasi ve ekonomik özgürlüğünü kazanmaya çalışan bir bölge olan Asya'da konuşan Obama, Washington'daki tartışmaların, tüm tarafların sesinin duyulmasını sağlayan demokratik sistemin en temel güçlerinden biri olduğunu belirtti.

Demokrasinin, alternatif sistemlerden daha dağınık göründüğünü, ancak bunun her sesin duyulması hedefinden kaynaklandığını savunan Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, "Böylece anlaşma sağlandığında hiçkimsenin dışta kalmadığını biliyorsunuz, bu da istikrarımızın sebebi" dedi.