Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kongre ile bütçe anlaşmasına varacağına güvendiğini açıklamsının ardından son bir ayın en hızlı yükselişini gösterirken, emtia grubu yükseldi ve Kore para birimi won değer kazandı. ABD doları düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:28'de yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.4 yükseldi. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 Endeks kontratı yüzde 0.3 yükselirken, İngiltere hisse senetlerinin göstergesi FTSE 100'ün vadeli kontratları da yüzde 0.8 toparlandı. Petrol New York'ta yüzde 1.1 ve bakır Londra'da yüzde 0.9 kazandırdı. Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 0.5'lik bir ralli yaparken, ABD doları 16 önemli para biriminin 15'i karşısında zayıfladı.

Obama, üç Asya ülkesine düzenleyeceği ziyaret öncesi, mali uçurum olarak adlandırılan ve ülkeyi resesyona sokma riski getiren 607 milyar dolarlık otomatik vergi artırımı ve harcama kısıntıları konusunu çözmek için üst düzey Demokrat ve Cumhuriyetçilerin yeni tur görüşmelere başladığını söyledi. Euro Bölgesi maliye bakanları yarın Brüksel'de, Yunanistan'ın yardım ödemesini görüşmek üzere biraraya gelecek. Bugün açıklanacak olan ABD ikinci el konut satışları verisinin geçen ay son iki yılın zirvesine yakın kalması bekleniyor.

Seul'de KB Asset Management Co. fon yöneticilerinden Kim Dae Young, "Yatırımcılar ABD'nin maliye politikasına ilişkin en kötü durum senaryosundan kaçınılacağına ilişkin beklentileri artıyor" dedi.

Geçen hafta ABD bütçesine ilişkin endişelerden dolayı yüzde 1.2 düşen MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki 10 sanayi grubunun tümü yükseldi. Topix Endeksi, Japonya'da seçimlerden sınırsız teşvik taraftarı muhalefet partisinin galip çıkacağı beklentileri ile iki günde yüzde 4 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Şanghay Bileşik Endeksi son sekiz haftada ilk kez 2,000 seviyesinin altına indi.