Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Aralık'taki seçimlerin daha agresif teşviği savunan muhalefet partisinden yana sonuçlanacağı spekülasyonunun arttığı dönemde Japonya Merkez Bankası'nın 2 gün sürecek toplantısına başlamasının öncesinde yen son 7 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Liberal Demokrat Partisi lideri Shinzo Abe'nin, bir sonraki BOJ başkanlığına, enflasyon hedeflerinden yana birini seçeceğini söylemesinin ardından Japon yeni, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Avrupalı maliye bakanlarının Brüksel'de Salı günü bir araya gelmesinin öncesinde euro talepleri sınırlı kaldı. Avustralya doları, Asya Borsalarındaki kazançların yüksek getirili varlık talebini desteklemesi üzerine primlendi.

Japon siyasetindeki gelişmelerin yen için en azından kısa vadede önemli bir etken olduğunu belirten Commonwealth Bank of Australia'nın Döviz stratejistlerinden Joseph Capurso, orta vadede ise BOJ'un gevşeme sinyallerine karşı ani tepkiler görülebileceğini söyledi.

Yen, dolar karşısında 81.25 seviyesinden işlem gördü. Japon yeni, dolar karşısında 81.59 düzeyinden 25 Nisan'dan bu yana en düşüğüne işaret etti. Japon yeni, euro karşısında erken saatlerde 104.11 seviyesinden 25 Ekim'den bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından 103.67'lerde seyretti. Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 1.2760 düzeyine çıktı.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda geçtiğimiz hafta parlamentonun alt kanadını feshederek, kendi partisi Demokratik Japonya'nın kaybetmesi ihtimaline rağmen seçim çağrısında bulundu.