Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dolar zayıflarken yatırımcının ETF'deki altın varlıklarını desteklemesi ile altın diğer emtia ile birlikte hareket ederek son üç günde ilk kez değer kazanıyor. 

Spot altının onsu yüzde 0.7 kadar artışla 1,725.02 dolara çıktı ve Singapur'da yerel saatle 15.58'de 1,722.92 dolara yükseldi. Altın, doların geçtiğimiz hafta yükselişi haziran ayından beri en iyi seri olan dördüncü haftaya taşıması ile geçtiğimiz hafta yüzde 1 değer kaybetti. Bloomberg veri tabanına göre ETF'deki altın varlıkları 16 kasım tarihinde 2,603.692 tona yükseldi.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin başkanı Barack Obama, Kongre ile birlikte yıl sonunda devreye girecek otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarının önlenmesi konusunda anlaşma sağlayacaklarından emin olduğunu açıkladı. Obama, "Mali durumumuzda uzlaşılacağından eminim" dedi.

ABD'den Japonya'ya merkez bankaları Avrupa'nın krizinden etkilenen ülke ekonomilerini desteklemek adına adım atmaları ile altın bu yıl yüzde 10 yukarıda seyrediyor. Japonya Merkez Bankası BOJ, daha fazla parasal genişleme spekülasyonlarının ortasında bugün toplanıyor. ABD Darphanesi'nin açıklamasına göre darphane kasım ayında 56,000 onsluk altın akçe sattı. Kasım ayı toplam satışlarının bu ay 106,909 ons ile bir yıl öncesine göre yüzde 161 yüksek olacağı tahmin ediliyor.