Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Orta Doğu'daki gerilimin petrol arzını etkileyeceği endişesi ile ABD'nin ülkeyi resesyona sürükleyeceğinden korkulan harcama kesintileri ve vergi artırımını engelleyeceği spekülasyonundan beslenen petrol yükselişini ikinci güne taşıyor.

Petrol vadelileri ikinci haftalık kazancın ardından yüzde 1.2 kadar tırmandı. İsrail Savunma bakanı Ehud Barak, ülkenin Gazze'ye saldırmayı sürdüreceğini ve operasyonları "şiddetlendireceğini" açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama ise 16 kasım tarihinde kongre liderleri ile yaptığı konuşmanın ardından mali uçurum ile ilgili anlaşmaya varıldığı için memnun olduğunu açıkladı.

Oil rose for a second day in New York amid concern Middle East unrest will disrupt supplies and speculation the U.S. will avert spending cuts and tax increases that threaten to throw the nation into a recession.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ocak vadeli ham petrolün varili yüzde 1.07 artışla 87.99 dolara çıktı ve Singapur'da yerel saatle 15.47'de 87.88 dolar oldu. Petrolün kontratı 16 kasım tarihinde 1.05 dolar artışla 86.92 dolardan alıcı bulmuştu. Daha yakın vadeli fiyatlar ise bu yıl yüzde 11 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ocak vadeli brent petrolün varili 72 sent ya da yüzde 0.7 artışla 109.67 dolara çıktı. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 16 kasım tarihindeki 22.03 dolardan 21.79 dolara daraldı.