Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki başkanlık seçimlerinden bu yana Amerikan hisselerde görülen değer kaybı, Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki değerlemeleri, John F. Kennedy'nin Beyaz Saray'da olduğu zaman kaydedilen boğa piyasasındaki seviyenin yüzde 26 altına geriletti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın 6 Kasım'da yeniden başkan seçilmesinin ardından Mayıs'tan bu yana en sert düşüşünü kaybettiği zamandan bu yana yatırımcılar Amerikan hisse senetlerinde 806 milyar dolar zarar etti. Ekonomideki toparlanmanın etkisiyle artan kârlar ve düşen hisselerin birleşimi, S&P 500'ün hisse-kazanç oranını, 1962'den bu yana görülen 9 boğa piyasasının 8'ininin sonlandığı seviyelerin ve Ronald Reagan'ın başkanlığından bu yana görülen boğa piyasalarının tümünün altına geriletti.

Amerikan piyasalarındaki ayılar, S&P 500 Endeksi'ndeki ytüzde 4.8 oranındaki düşüşün ve değerlemelerin, yatırımcıların, Kongre ve Obama'nın bütçe konusunda anlaşacağı inancını yitirdiğini gösterdiğini söylüyor. Altı Wall Street şirketinin üst düzey stratejistlerini de kapsayan boğalar ise düşüşler bir başka alım fırsatı olduğunu, Apple Inc.'ten Dollar Tree Inc.'e kadar birçok şirketin hisse fiyatlarının, kazanç artışlarıyla iyileşeceğini düşünüyor.

İnsanların önümüzdeki 10 yıldaki büyüme oranları konusunda karamsar olmasından ötürü hisse senedi piyasasının ucuz göründüğünü belirten Wells Fargo Advantage Funds'ın başistratejisti Brian Jacobsen, "Beklentiler çok düşükken piyasada büyük ve ani hareketler görülebilir" dedi.