Yurtiçi ve Yurtdışı piyasalarda gelişmeler
-
Yurtiçi piyasalarda halka arz ve bilanço konuşulurken, dışarıda gözler Yunanistan ve mali uçurumda
ABD cephesinden mali uçurum konusundaki görüşmelerdeki olumlu süreç bu sabah itibariyle uluslararası hisse senedi piyasalarında tepki alımlarını destekledi. Ancak yine de kazançlar hafta boyunca süren kayıpları karşılayamadı. ABD Başkanlık seçimleri sonrası "mali uçurum" gündeme otururken, Kasım ayında küresel piyasaları baskı altında tutmaya devam ediyor. Mali uçurum konusunda 2.zirvenin Kasım ayı sonunda gerçekleştirilmesi bekleniyor. Avrupa cephesinde ise Euro Bölgesi maliye bakanları toplanıyor, gündemde ise Yunanistan var. Yunanistan’a verilecek yardım diliminin miktarından çok zamanlaması da ön plana çıkıyor. Bu hafta Perşembe ve Cuma günü ise Avrupa liderleri 2013 yılı bütçesini görüşecek. Jeopolitik anlamda İsrail-Filistin gerginliği de risk unsurları arasında yerini alıyor. Yurtiçi gündemde Halkbank halka arzına ait detaylar, yarınki Merkez Bankası PPK toplantısı ve 21 Kasım'daki Moody’s konferansı haftanın gündemini oluşturuyor.
Yarınki Merkez Bankası PPK toplantısı, geçtiğimiz hafta MB Başkanı Erdem Başçı’nın "TL güçlü kalırsa faiz indirimi olabilir" yönündeki açıklamalarla birlikte yurtiçi tarafta ana başlıklar arasında yer alıyor. Piyasa beklentileri faiz koridorunun üst bandında, gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirime gidilmesi yönünde.
Yeni haftaya değer kazancıyla 1.7990 seviyesinden başlayan dolar/TL şu dakikalarda 1.8054 seviyesinden işlem görüyor. Euro/dolar ise 1.2760 seviyesinde.
Güne düşüşle % 6.41 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faiz yarınki MB faiz kararını bekliyor. Analistler politika faizinde veya koridorun alt sınırında gelebilecek indirimin, gösterge faizi dip seviyelere çekebileceğini belirtiyor.
Cuma günü banka hisselerindeki satışlarla 71,250 puanın altında kapatan İMKB cephesinde ise, şu dakikalarda satışlar hâkim. İMKB 100 Endeksi 70,500 desteğinin altında 70,461 seviyesinde. Bilanço tarafında 3.çeyrekte 429 milyon TL beklentilere karşılık yakıt dışı giderlerin iyi kontrol edilmesi ve birim ücretlerdeki artışa paralel olarak 705 milyon TL kar açıklayan Türk Hava Yolları öne çıkıyor. Öte yandan 21 Kasım'da işleme açılması beklenen Halkbank’ta, hem halka açıklık anlamında hem de işlem hacmi açısından İMKB’nin yönünü belirleyici olması açısından izlenecekler arasında yer alıyor.
"Likidite bolluğunda neden gelişmekte olan ülkelerin kurlarında ciddi değer kazanımları görmüyoruz" sorusuna, Akbank Döviz Masasından Emir Baruh, "Büyüme endişeleri ve enflasyon beklentileri tüm emtia fiyatlarını sınırlıyor. Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda, Türkiye aslında çok iyi bir örnek. Merkez Bankaları paralarının değer kazanıp, ülkelerinin ticarette dezavantaja geçmesini istemiyor. Geçtiğimiz hafta içerde Merkez Bankasının reel efektif kura dikkat çektiğini gördük. TL’nin çok değerlenmesine izin vermeyeceğini net bir şekilde belirtti. Dolar/ TL ve euro/TL kuru olarak baktığımızda, 2008 seviyelerinin çok daha farklı yerlerindeyiz. Gelişmekte olan ülkeler genelinde böyle bir trend olunca, Merkez Bankaları da yeni dünya şartlarına göre hareket ediyor. Bu ga Gelişmekte olan ülkelerde aşağı yönü sınırlıyor. ‘ dedi.
"Sabah saatlerindeki 1.80’in altındaki dolar/TL’nin, 2.048 seviyesindeki sepet kurun, bundan sonra hangi seviyeleri ön plana çıkacak" sorusuna ise, Baruh, "Merkez Bankası'nın net mesajları hala hafızada, eğer sepet 2,00 ve 2,01 seviyelerinin altına gelirse faizde bir indirim bekleyebilirsiniz gibi net bir mesaj vermişti. Bu haftaki PPK toplantısında da bunun ipuçlarını görebiliriz. Sepet kur şimdilik 2,04 ve 2,06 gibi bir bantta sıkışmış gözüküyor. Dolar/TL 1.7950–1.8100 gibi bir bantta seyrediyor. Son bir haftada hem Merkez Bankası beklentisi hem de piyasalardaki genel olumsuz havayla TL çok bir tarafa gidemiyor. Yukarı harekette uzun TL pozisyonları temizlenmişti. Yukarı doğru bir momentum olmayınca pek kısa TL pozisyonda oluşmadı piyasada. Piyasa o yüzden yön bekliyor şu anda. Yurtdışı piyasalarda olumlu gelişmeler yaşanırsa, gelişmekte olan ülkelere para girişi olarak dönecektir, bu da sepette aşağı yönlü seviyeleri zorlayacaktır. Sepet tarafında 2,00’li seviyeler piyasa oyuncularını Merkez Bankası nedeniyle temkinli olmaya itecektir" yorumunda bulundu.
BloombergHT Araştırma Bölümü
Ayşe İyigündoğdu
aiyigundogdu@bloomberght.com