Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Avrupalı maliye bakanlarının yarın Büksel'de Yunanistan'a yardım diliminin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varacağı spekülasyonu ile değer kaybetti ve iki günlük yükselişini tersine çevirdi.

Yunanistan'ın 10 yıl vadekli tahvilleri yükselişini yedinci güne taşıdı. Avrupalı kanun koyucular, Acrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun itirazına karşın, Yunanistan'a bütçe kısıntı hedeflerini tutturması için ekstra iki yıl süre daha verdi. İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Londra'da Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Michael Leister, "Alman tahvilleri hafif bir baskı altında ve bu da muhtemelen Yunanistan konusunda ilerleme sağlanacağı beklentisinden kaynaklanıyor" dedi ve "Piyasa IMFve AB'nin uzlaşacağı yolundaki işaretleri memnunlukla karşılayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 10:51'de yüzde 1.35'e yükseldi. Bu kağıdın faizi 13 Kasım'a yüzde 1.31'e kadar düşerek 31 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine inmişti. Eylül 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.17 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.70 euro düşerek 101.37'ye indi.

Almanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi eksi 0.022 seviyesinde. Negatif faiz, bu kağıtları vade dolana kadar ellerinde tutan yatırımcıların alım için ödediklerinden daha az para elde edeceği anlamına geliyor.