KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki ekonomik yavaşlamanın hızını kaybetmesi ve merkez bankasınıwn finansal sistemdeki fonları düzeltmek için başka araç kullanımını artırmasından ötürü Çin bu yılın sonuna kadar daha fazla munzam karşılık indiriminden kaçınabilir.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre Çin Merkez Bankası büyük ihtimalle yıl sonuna kadar munzam karşılıkları yüzde 20'de bırakacak. Ekonomistler geçtiğimiz ayda 50 baz puanlık, Eylül'de ise yüzde 1 indirim öngörmüştü.

Faiz beklentilerindeki değişiklik, sanayi üretimi ve perakende satışlardaki toparlanma ile Xi Jinping'in liderliğindeki yönetimin daha agresif teşviklere karşı isteksizliğini yansıtıyor. Çin merkez Bankası uzun vadeli munzam karşılık indirimleri yerine, bankacılık sistemindeki para oranlarını yönetmek için geçici ters repo kontratlarından  yararlanıyor.

"Munzam karşılıklarda daha fazla hareket olmayacak" diyen Standard Chartered Plc'nin Çin araştırma müdürü Stephen Green, Ekim ayındaki 50 baz puanlık indirim beklentisinin ardından bu ay açık piyasa operasyonları vasıtasıyla likidite sağlanabileceğini söyledi.

Analistler 2014'ün ilk yarısına kadar faiz indirimi öngörmezken, anket katılımcıları hükümetin 2013'ün ilk yarısında munzam karşılık olabileceğini düşünüyor. Çin Merkez Bankası en son Haziran ve Temmuz'da faiz indirmiş, munzam karşılıkları ise Kasım 2011'den Mayıs 2012'ye kadar 3 kez düşürmüştü.

Advertisement