Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasa uzmanları: Merkez Bankası Aralık ayını işaret etti

Piyasa uzmanları MB faiz kararını değerlendirdi

Piyasa uzmanları, Merkez Bankası faiz kararını BloombergHT.com'a değerlendirdi

Giriş: 20 Kasım 2012, Salı 15:16
Güncelleme: 20 Kasım 2012, Salı 17:49

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda % 9.5 olan üst bandı 50 baz puan düşürdü. ROK’da da yukarı yönlü sınırlı ayarlamalar yapılırken, "Önümüzdeki dönemde, finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceği ifade edilmistir" açıklaması doğrultusunda analistler, Aralık toplantısında politika faizinde ve koridorun alt bandına yönelik çeşitli öngörülerde bulundu.

Ekonomist Özlem Bayraktar, "Sözlü müdahalenin gücü. Başçı’nın açıklamaları Kasım'daki kısa vadeli faiz indirimini geciktirdi. Aralık ayında yapma yolunda daha net bir açıklama var. Basit bir hesaplama yaptığımızda, basketin 2.02'nin altına düşmesi, MB'yi aksiyon alması yolunda heyecanlandırabilir gibi. Ancak ben MB'nin premetive davranış seklini güttüğünü ve hatta Erdem Başçı'nın en son konuşmasında bunun altını özellikle çizdiğini düşünüyorum. O nedenle Aralık ayında, 2.02'nin çok uzağında olmadığımız durumda, sınıra yakın durumda bile kısa vadeli faizlerde düşüş beklerim. Ama beklentiler zaten faiz indirimi olur diye gerçekleşir ve piyasaya yansırsa (TL değer kaybeder ve faizler yine düşerse), kendi içinde otomatik bir MB’nin beklediği dengeye gelme rolünü oynayabilir. Bunun takip edilmesi gerekir. Beklenenden daha "sert" bir karar. Başçı Kasım olmazsa Aralık ayında, kısa vadeli faizlerde düşüşten bahsetmişti. Kasım’ı seçmedi. Aralık’ı net olarak işaret etti ancak. Ne kadar beklentiler doğrultusunda dense de piyasada daha gevsek bir karar bekleniyordu ki TL de gelişmekte olan ülkeler kur sepetinden ayrışma (değer kaybetme yönünde) ve faizlerde daha fazla geri gelme görmüştük. Simdi karar sonrasında ise TL de değerlenme görüyoruz, dikkat çekici. Toplantı sonrası yapılan açıklamayı, bir önceki ay ile karşılaştırdığımızda iki farklılık var. 1) enflasyon konusunda çok daha rahat bir ton. Yılsonu enflasyon 7,4% un altında gelecek ve "temkinli bir duruş gerektirmektedir" deyisini düşürmüş. 2) politika faizinde ve gecelik borçlanma faizindeki düşüşü önümüzdeki ay gündeme alacağını söylemiş.

Akbank Sabit Getirili Menkul Kıymetler Masasından Sercan Kılıçlar, "Asıl önemli olan alt banttı. Orada değişiklik gelmeyince piyasada faizlerin bir miktar yukarı gitmesini beklerim. Direk alt bandın aşağı geleceği beklentisi bir miktar fiyatlanmıştı. Şimdi biraz düzeltme gelecektir diye düşünüyorum" yorumunda bulundu. Aralık ayındaki PPK toplantısına yönelik beklentilerini ise, "Açıkçası alt bandı yine beklemem ama kur hareketi önemlidir. Yani kurda aşırı bir değerlenme olursa olabilir. Kuru izlemek lazım. Öte yandan enflasyonda mevsimsellik etkisinden dolayı, reel kurun aynı kalması için dahi kurun yukarı yönlü bir hareket izlemesi gerekebilir" dedi.

TEB Stratejisti Erkin Işık ise, "Kurda mevcut seviyeler, 118 civarında bir reel kur seviyesine işaret ediyor. Muhtemelen Erdem Başçı’nın daha önceden belirttiği gibi 120 seviyesine gelmeden müdahele etmeyecekleri anlaşılıyor. Ancak bu durumda, politika faizi ve koridorun alt tarafında birlikte indirim olacağı söylenmiş" yorumunda bulundu ve Aralık ayındaki toplantıya ilişkin, "Tamamen kurların nasıl seyredeceğine bağlı gibi görünüyor. Eğer reel kur endeksi 120’ye yükselirse, yani sepet kur 2,02’ye yaklaşırsa indirim olabilir" şeklinde görüş bidlirdi.

FX analistlerinin genel görüşü ise şu şekilde oldu, "TL uzun pozisyonlar son dönemde sözlü müdahele sonrası azaltılmıştı. Bu hareketten sonra bir miktar giriş olacaktır tekrar ama Merkez Bankası'nın tavrı çok net. Sepet 2.03–2.05 arasında kalabilir. Altına izin verilmez gibi gözüküyor". Aralık ayındaki toplantılara yönelik FX Analistlerinin genel beklentisi ise, "Eğer girişler hızlanırsa Merkez Bankası mutlaka aksiyon alır. Ama sepet buradayken agresif bir adım atmaya gerek duymadığını bu şekilde göstermiş oldu. Merkez TL’nin güçlenmesini ve bunun cari dengede yeniden tehlike yaratır hale dönüşmesini önleme peşinde. Yatırım yapılabilir seviyeyi tekrar neden kazandığımızın gerekçelerini çok net görüyor. TL iştahının kısa vadede tamamen kesilmesine de merkezin izin vereceğini sanmıyorum. Sepet 2.10 seviyesinin üzerinde daha az yönetilebilir oluyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde 2.05-2.10 aralığının merkezin konfor seviyesi olarak beklemek lazım" şeklindeydi.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com