Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük 4 ekonomisinin üçü Çin, Japonya ve Güney Kore, ada krizini bir kenara iterek, Asya genelinde ekonomik bağlarını güçlendirmek üzere serbest ticaret anlaşması görüşmelerini başlattı.

Çin, Japonya ve Güney Kore'nin yaptığı açıklamada ilk müzakerelerin önümüzdeki yılın başında yapılacağı belirtildi. Müzakereler, yine dün açıklanan ve Güney Asya ülkelerinin "dünyanın en büyük bölgesel serbest ticaret anlaşması" olarak nitelediği Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık için en temel unsur olarak öne çıkıyor.

Yapbozun anlaşma bakımında eksik olan parçasının Kuzeydoğu Asya'daki 3 ülke olduğunu belirten Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin profesörlerinden John Ravenhill, bu ülkelerin müzakarelerinin, Güney Çin Denizi ve diğer adalardan kaynaklanan anlaşmazlıklardan ötürü ertelenmiş olduğunu hatırlattı.

Asya-Pasifik ticaret bloğuna dair gözlemler, küresel ekonominin giderek daha büyük oyuncusu hâline gelen bölge üzerindeki ekonomik güç dengeleri arasındaki üstünlük yarışını da yansıtıyor. ABD Başkanı Barack Obama da Asya ülkeleri ile ticari bağları genişletmenin ve bölge üzerindeki etkisini geri kazanmanın yollarını arıyor.