Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in esnek para politikalarına muhalif isimlerinden Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, ABD Merkez Bankası'nda giderek daha fazla destek bulan gevşek para politikasının işsizlik oranına bağlanması teklifine karşı çıktı. Lacker, böyle bir eşik koymanın, geniş kapsamlı ekonomik gelişmelerin göz ardı edilmesi riski taşıdığını savundu.

Lacker aynı zamanda Fed kendisi yapamıyorsa, merkez bankasının acil durum kredi faaliyetlerinin sınırlandırılmasına yönelik bir yasa çıkarılması fikrini öne sürdü.

Rakamsal eşiklerin, politika prensiplerini açıklayan derslik modellerinde işe yarayabileceğini söyleyen Lacker, ancak 1-2 ekonomik istatistiğin ekonominin genelini kapsayamayacağını belirtti.

Fed'in bu yılki tüm toplantısında muhalif tutum sergilemiş olan Lacker,işgücüğ piyasasını etkileyen karmaşık faktörler göz önünde bulundurulduğunda, yalnızca işsizlik oranına odaklanmanın "hata yaptıracağını" savundu.

Lacker, özellikle enflasyon eşiği koymanın politika uygulamaya konmadan, bir kredibilite göstergesinin kaybedilmesi anlamına geleceğini belirtti ve bunun da işsizlik oranı yüksek seyretmeyi sürdürürse, enflasyondaki hızlanmanın, para politikasının değiştirilmesini gerektireceğinden kaynaklandığını not düştü.