Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'de 11 saatten uzun süren görüşmelerde Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan'ın bütçe açığı azaltma paketinde anlaşamamasının ardından euro, dolar karşısında 2 gün üst üste değerlenmesinin ardından yeniden düşüşe geçti.

Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden'in Euro Bölgesi maliye bakanlarının görüşmelere 26 Kasım'da devam edeceğini söylemesi sonrasında euro, 16 önemli paranın hepsi karşısında geri adım attı. Japonya'nın ihracatının 5. ayında da düşmesi üzerine yen 7 ayın en düşüğünü test etti. Yeni Zelanda doları, süt tozu fiyatlarındaki düşüşün temel ihracat malzemesindeki kazançları azaltması üzerine düşük seyrini devam ettirdi.

Brüksel'deki görüşmelere atıfta bulunarak "Bu kesinlikle yapıcı bir durum değil" diyen Scotiabank'ın Hong Kong'taki stratejistlerinden Sacha Tihanyi, "Bir miktar iç çekişme var gibi görünüyor. Euronun düşüşündeki şiddet göz önünde bulundurulduğunda, bu yalnızca ABD dolarında bir miktar alıma neden olacak" dedi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 1.2754 seviyesine, yen karşısında da yüzde 0.3 zayıflayarak 104.36 düzeyine geriledi. Japon yeni, dolar karşısında 81.97 düzeyinden 6 Nisan'dan bu yana en düşüğünü kaydetti.

Amerikan piyasaları yarın kapalı olacak.

Uluslararası Para Fonu Christine Lagarde, Yunanistan'ın borç paketinde anlaşılması için daha fazla çalışılmasının gerektiğini, bir miktar ilerleme kaydedildiğini ancak bitmediğini söyledi.