Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan için borç azaltma paketi konusunda anlaşmaya varamamalarının ardından son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Aluminyum, çinko, kurşun, nikel ve kalay da değer kaybetti.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.3 ile 9 Kasım'dan bu yana en hızlı düşüşünü göstererek, ton başına 7,685 dolar kadar indikten sonra, Şanghay saati 14:13'te 7,710 dolara geldi. Şubat vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.7 kayıpla ton başına 55,930 yuana (8,977 dolar) geriledi.

Brüksel'de 11 saatten daha fazla süren Yunanistan konusundaki toplantı, Almanya öncülüğünde kreditörlerin yeni para konulmasını ya da borç hafifletme önerisini reddetmesi ile birlikte sonuca varamadan dağıldı ve finans paketi konusunda bir anlaşma için en az 26 Kasım'daki bakanlar toplantısına kadar bekleneceği kaydedildi. Euro zayıflarken, Dolar Endeksi bugün yüzde 0.4 yükseldi.

Hangzhou'da Yongan Futures Co. analisti Zhang Yu, "Avrupa'da borç krizine çabuk bir çözüm yok. Bu yüzden, kriz piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek" dedi ve "Avrupa, ABD ve Çin'den süregelen olumlu haber akışı olmadan, bakır fiyatlarında kuvvetli bir toparlanma olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şanghay'da Changjiang piyasasında spor bakır, en yakın vadeli bakır kontratı ile neredeyse aynı fiyata geldi. Bir hafta önce, iki fiyat arasında ton başına 70 yuan prim vardı.

Mart vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşerek pound başına 3.5035 dolara geriledi.