Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan için borç azaltma paketi konusunda anlaşmaya varamamasının ardından değer kaybederken, Avrupa endeks vadeli kontratlarıdüştü. ABD Hazine tahvilleri ve dolar yükselirken, bakır sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Euro dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek, Londra saati ile 07:15'te 1.2746 dolara indi. Euro Stoxx 50 endeks kontratı yüzde 0.5 geriledi ve Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.65'e indi. Dolar 16 önemli para biriminin tümü karşısınd ayükselirken, yen son yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Bakır Londra'da yüzde 1.2 değer kaybetti.

Brüksel'de 11 saatten daha fazla süren Yunanistan konusundaki toplantı, Almanya öncülüğünde kreditörlerin yeni para konulmasını ya da borç hafifletme önerisini reddetmesi ile birlikte sonuca varamadan dağıldı ve finans paketi konusunda bir anlaşma için en az 26 Kasım'daki bakanlar toplantısına kadar bekleneceği kaydedildi. Japonya'da ihracat beşinci ay üst üste geriledi ve bu durum, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini resesyona biraz daha yaklaştırdı. ABD'de dün açıklanan konut başlangıçları, Ekim ayında son dört yılın zirvesine yükseldi ve bu veri, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahmininden daha iyi çıktı.

Seul'de Shinhan BNP Paribas Asset Management Co. fon yöneticisi Chu Moon Sung, "Avrupa'nın yolu oldukça engebeli" dedi ve "Bu durum bir süre daha belirsizlik yaratmalı ve risk iştahını biraz daha azaltmalı. Ancak bu, aşağı trend oluşuyor anlamına gelmiyor" şeklinde yorumda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, düşen dört hisse karşılığı yaklaşık beş hisse değer kazandı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, zayıf yenin ihracatçı şirketlerin görünümünü iyileştirmesi sonrası, yüzde 0.9 yükseldi ve Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesinde kapandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 yükselirken, Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düştü.