Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de harekete geçilmezse önümüzdeki yıl devreye girecek olan otomatik vergi artışları ve harcama kesintilerinin ekonomi üzerindeki etkisini değerlendiren Harvard Üniversitesi ekonomi profesörü Martin Feldstein, Konge ve ABD Başkanı Barack Obama mali uçurumun tam kapsamlı devreye girmesini önlese dahi dünyanın en büyük ekonomisi için resesyon riskinin bulunduğuna dikkat çekti.

"Mali uçurum olmasa dahi yeni bir resesyonun eşiğindeyiz" ifadeleriyle dikkat çeken Feldstein, istihdam vergisi indirimlerinin sonlanmasının 2013'te gayrisafi yurtiçi hasılayı yüzde 1 aşağı çekeceğini, diğer vergi artışları ve harcama kesintilerinin de GSYH'de yüzde 2'nin üzerinde daralmaya neden olabileceğini söyledi.

New York'ta Salı günü yapılan Ekonomi Kulübü toplantısında merkez bankası başkanını sorgulayan 2 ekonomitten biri olan Feldstein, mali anlaşmanın yeni yılı iyi bir hâle getirebileceğini söyleyen Fed Başkanı Ben Bernanke'den daha az iyimser bir tablo çizdi.

Kongre Bütçe Ofisi, 22 Ağustos tarihli raporunda, 607 milyar dolarlık mali uçurumun büyüklüğünün resesyona neden olabileceğini söyledi.

Feldstein, yüzde 2'nin altındaki ekonomik büyümenin, bütçe anlaşmasından çıkacak mali sıkılaştırmalara karşı çok ufak bir destek olabileceğini savundu.

Feldstein'ın bütçe anlaşmasının etkileri konusundaki sorularını Bernanke, mali müzakerelerinin sonucuna ilişkin bir dizi olasılık olduğu, akla yatkın bazı senaryoların "nispeten daralmacı bir maliye politikasıyla" sonuçlanacağı şeklinde yanıtladı. Fed Başkanı, asıl ilgilendiği konunun, tam kapsamlı mali uçurumun önlenmesi olduğunu belirtti.