Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankacılık sektöründeki sermaye zorunluluklarına ilişkin yeni düzenlemelere dikkat çeken Deutsche Bank AG'nin eşbaşkanı Anshu Jain, sektörde "ciddi konsolidasyon" öngördü.

Dubai'de katıldığı konferansta bugün "Yalnızca birkaç güçlü ve büyük küresel banka kalacak" diyen Jain, küresel finansal krizden bu yana önde gelen yatırım bankalarının kaldıraçlarını yüzde 40 azalttığını ve Tier 1 sermayesini yüzde 160 oranında artırdığını söyledi.

Regülatörlerin talepleri uyarınca bankaların sermaye ve likiditelerini artırarak finansal güçlerini artırıyor ve kuruluşları bazı operasyonlarında ve istihdamda daralmaya giderek maliyetlerini azaltmak zorunda bırakıyor. Basel III sermayeleri kapsamında ise Avrupalı bankaların kriz karşısında çekirdek sermayelerini üç katına çıkarmaları gerekiyor.

Hâlen birçok bölgede faaliyet göstererek küresel bir banka rolü bulunan banka sayısının düştüğünün altını çizen Jain, küreselliğin maliyetinin dramatik bir şekilde arttığını ve küresel olma isteğinin azaldığını söyledi.   

Jain, "Konsolidasyon, yeni düzenlemelerin istenmeyen sonucu" ifadeleriyle dikkat çekti.