Küresel piyasalarda günün özeti
Küresel piyasalar bugün Yunanistan beklentilerini fiyatlamaya devam ederken, İsrail ve Filistin arasında sağlanan ateşkes biraz nefes aldırdı
-Avrupa hisseleri anlaşmazlığa rağmen yükseldi
Avrupa hisseleri, Veolia Environnement SA, SAP AG ve otomobil üreticilerinin kaydettiği kazancın, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan konusunda anlaşmaya varamamasının yarattığı havaya baskın gelmesiyle yükselişini 3. güne taşıdı.
Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 16:32'de yüzde 0.2'lik yükselişin ardından 270.14 puandan kapandı. Endeks, 4 Haziran'da gördüğü yılın en düşük seviyesinin yüzde 16 üzerinde seyrediyor.
-Euro iyimser beklentilerle yükseldi
Euro, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan konusunda bir anlaşmaya varacakları iyimserliğiyle diğer 16 büyük para biriminin çoğu karşısında değer kazandı.
Euro, erken saatlerde 1.2833 dolara kadar çıkmasının ardından New York saatiyle 09:48'de 1.2818 dolardan işlem gördü. Yen ise yüzde 0.9 gerileyerek dolar başına 82.40 yen oldu. Yen, Nisan ayından bu yana dolar karşısında 82 yenden daha fazla zayıflamadı. Euro karşısında da yüzde 0.9 değer kaybeden Japon para birimi, 105.62 yen oldu.
-Öncü ekonomik göstergeler yavaş yükseldi
ABD'de öncü ekonomik göstergeler Ekim ayında firmaların, yeni yerel mali politikaların Ocak ayında işleme girmesini beklerken yatırımların da dizginlenmesiyle daha yavaş yükseldi.
Conference Board tarafından açıklanan ve önümüzdeki 3 aydan 6 aya kadarki görünümü sergileyen gösterge Eylül ayında yüzde 0.5'lik revize edilmiş artışdan sonra Ekim ayında yüzde 0.2 yükseldi. Bloomberg tarafından görüşleri alınan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.1'lik artışa işaret ediyordu.
-ABD'de Michigan Üniversitesi güven endeksi yükseldi
ABD'de Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi tüketici güveni endekis, Kasım ayında, geçen ayın sonundaki seviyesi olan 82.6'dan 82.7 seviyesine yükseld.
Bloomberg'in anketine göre, bu verinin, Kasım ayı geçici verisi olan 84.9 seviyesinden sonra, 84.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Ankete katılan 65 ekonomistin tahminleri 79.5 ile 86 arasında kaldı. Endeks son resesyon sırasında ortalama 64.2 seviyesinde ve Haziran 2009'dan sona eren 18 aylık gerileme döneminden önceki beş yılda ise ortalama 89 seviyesindeydi.
-Petrole Tel Aviv bombası
Petrol fiyatları, Tel Aviv'de bir otobüste patlayan bombanın en az 10 kişiyi yaralamasının ardından İsrail ve Filistin arasında gerginliğin artacağı ve stoklara negatif etki yapacağı söylentisiyle yükseldi.
Ocak vadeli ham petrolün varili 83 cent artarak New York Mercantile Exchange'de Londra saatiyle 13:38'de 87.58 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 2.53 dolar düşerek 86.75 dolar olmuş ve 7 Kasım'dan bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirmişti. Fiyatlar bu yıl yüzde 11 aşağıda seyrediyor.
Ocak vadeli Brent petrolün varili ise 1.37 dolarlık artışla ICE Futures Europe'da 111.20 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge ham petrolü ile West Texas Intermediate arasınadki fark 23.60 dolar oldu.
-ABD tahvilleri dalgalı seyrediyor
ABD Hazine tahvilleri, Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan'ın borç eritme paketi konusunda anlaşmaya varamamalarının ardından dalgalı seyrediyor.
ABD'nin 10 yıl ve üzeri vadeli tahvilleri geçen ay yüzde 2.2 ile, Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Societies tarafından izlenen 144 endeksteki menkul kıymetler arasında en falz getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Euro Bölgesi maliye bakanları, dünkü 11 saatlik sonuçsuz toplantının ardından gelecek hafta yeniden biraraya gelmeyi planlıyor. ABD Hazine tahvillerindeki volatilite 2007'den bu yana en düşük seviyesine indi.