Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Görüş  ayrılıklarına sahne olan seslerin yükseldiği Avrupa Birliği bugün 7 yıllık bütçeyi görüşmek üzere Brüksel'de bir araya gelmeye hazırlanıyor. Bütçe görüşmeleri, Avrupa'nın zengin ülkeleri ile fakirlerini, doğu ve batısını ve İngiltere ile de tüm diğer blok üyelerinin karşı karşıya geleceği bir toplantı zemini oluşturuyor.

Kaydadeğer sayıda ülke, bugünkü toplantının öncesinde bütçeyi veto etmeye hazır beklerken, diplomatlar AB'nin önümüzdeki 7 yıla ait harcama tavanı konusunda anlaşma sağlanabileceğini düşünmüyor.

Portekiz ve eski Sovyet ülkesi ortakları gibi AB fonlarına bağımlılığı yüksek olan ülkeler mevcut harcama oranlarının sürdürülmesi ya da artırılmasını isterken, bloğun en büyük maddi kaynaklarından Hollanda, İsveç ve Avusturya gibi ülkeler 2014-2020 arasında harcamalarda kesinti yapılmasından yana bir duruş sergiliyor. Öte yandan katkı payı yüksek olan AB ülkeleri, birlik tarafından kendilerine yapılan para iadelerinin aynı oranlarda devam ettirilmesini istiyor.

İngiltere ise bütçede sert kesintileri savunuyor.

2014-2020 Finansal Çerçeve Planı'nın taslağı, daha önceden Avrupa Komisyonu'nun orijinal planında kesintiler yapmış olan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy tarafından sunulacak.

Fransa tarımda yapılacak indirimlere, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri altyapı harcamalarında yapılacak kesintilere karşı çıkıyor.

Van Rompuy'un planı, fakir ülkelerdeki altyapının geliştirilmesini hedefleyen bütünlük harcamalarına 309.5 milyar euro, tarım harcamalarına ise  364.5 milyar euro ayırıyor.

Diğer yandan Financial Times gazetesi, Brüksel'de İngiltere'nin AB'nin uzun vadeli bütçe planında sürpriz bir anlaşmaya yanaşacağına ilişkin umutların da arttığını yazdı.