Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg Tüketici Güven Endeksi'ne ek olarak yapılan ankete göre ABD'de ekonominin iyiye gitmesini bekleyen hanehalkı oranı Kasım'da yüzde 37'ye çıktı ve Mart 2002'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Endeks iyimser beklentilerin artmasıyla bu ay -7'den -4'e yükseldi. Diğer ekonomik veriler ise ABD'de işsizlik maaşı başvurularının geçtiğimiz hafta düştüğünü ve öncü ekonomik göstergeler endeksinin Ekim'de yükseldiğini gösterdi.

Artan konut değerleri, istihdam büyümesi ve benzin fiyatlarındaki düşüş, Kohl's Corp gibi perakendecilerin alışveriş sezonuna hazırlandığı dönemde hanehalkının parasal durumunu destekliyor. Yasakoyucular vergi artışları ve harcama kesintilerinin arz ettiği mali uçurumu önlemeye çalışırken, tüketici harcamalarındaki iyileşme, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin de dün "Ekonominin 2013'te daha somut bir zemine oturacağı" şeklinde ifade ettiği gibi, büyümenin sürdürülmesine yardımcı olacak.

Görünümün, tıpkı Bernanke'nin de dediği gibi son 3-4 yıldan daha iyi olduğunu söyleyen UniCredit Group'un ABD başekonomisti Harm Bandholz, toparlanmanın hız kazandığını belirterek, mali uçurum sorunu çözülünce daha da büyüyeceğini öngördü.