KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya üçüncü çeyrekte ihracat ve hanehalkı harcamalarının öncülüğünde büyüdü. Federal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ülkedeki net ticaret büyümenin yüzde 0.3'ünü, özel tüketim ise yüzde 0.2'sini oluşturdu. Alman ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0.3 büyümesinin ardından üçüncü çeyrekte bir miktar yavaşlayarak yüzde 0.2 oranında büyüdü.

İhracatçıların, daha hızlı büyüyen piyasalardan gelen taleplerin yardımıyla Almanya hâlen daha diğer Euro Bölgesi ortaklarını geride bırakıyor. Ancak buna rağmen borç krizi, bölgeden gelen taleplerin ve şirket yatırımlarının azalması ve işsizlik oranının artmaya başlamasıyla Alman ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini de gösteriyor.

Almanya'nın bu noktadan sonra gerileyeceğini öngören Natixis Securities'in ekonomistlerinden Christian Ott, ihracatın dördüncü çeyrekte ciddi oranda düşmesini beklediklerini, bunun da ekonomiyi daraltacağını söyledi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'dan bugün gelen veriler, üçüncü çeyrekte ihracatın yüzde 1.4 büyüyerek, yüzde 1 genişleyen ithalatı solladığına işaret etti. Ülkedeki özel tüketim yüzde 0.3, inşaat yatırımları ise yüzde 1.5 arttı. İnşaat, üçüncü çeyrek büyümesine yüzde 0.1 katkı sağlarken, şirketlerin ekipman ve makina yatırımları yüzde 0.1 düştü. Stoklar da büyüme üzerinde baskı oluşturdu.

Advertisement