Yurtiçi ve Yurtdışı piyasalarda gelişmeler
Yurtiçi piyasalar yön bulmaya çalışırken, yurtdışında veriler ve Yunanistan beklentileri yön belirliyor
Asya piyasaları bu sabah pozitif bir görünümdeyken, Tayvan’da ekonomi bakanının ‘ucuz’ fiyatlardan alım önerisiyle, Tayvan Taiex endeksi % 3.2 yükseldi. ABD Şükran günü nedeniyle hem hisse senedi hem de FX piyasasında düşük hacim gözleniyor. ABD’de sabit getirili piyasalar bugün işlem görecek, ancak hisse senedi piyasaları yarım gün işleme açık olacak. IMF ve AB arasındaki Yunanistan’a dair anlaşmazlıkların çözümü beklentisi ve ABD’de mali uçurum konusunda uzlaşma haberleri risk iştahını arttırarak, tepki yükselişlerine neden oluyor. Avrupa liderlerinin bütçe görüşmeleri bugün de sürüyor. Almanya'da İfo iş dünyası güven endeksi sürpriz bir yükseliş gerçekleştirdi. Yurt içi tarafta ise Bakan Babacan’ın “ İran’dan alınan gazın parasının TL olarak ilgili bankaya yatırılıyor, İran’da parayı döviz olarak kendi ülkesine götüremediği için bunu çekiyor ve altın alıp götürüyor” açıklaması gündemde.
TL, dolara karşı bir miktar değer kaybıyla, 1.80’nin altına inerek 1.7986 seviyesine geldi. TL’nin Euro karşısında değer kaybı 3. günde de sürüyor. Euro’ya karşı % 0.2 değer kaybeden TL, şu dakikalarda 2.3205 seviyesinde. Yunanistan’a verilmesi planlanan kredi dilimi konusunda, Pazartesi günü anlaşmaya varılacağı haberleri ve Avrupa Komisyonu Ekonomiden sorumlu Başkanı Olli Rehn’in bu yönde yaptığı açıklamalar ise euroya destek oluyor. Euro/dolar paritesi 1.29 civarında seyrediyor
Akbank Hazine Bölümü Türev İşlemleri Yöneticisi Akın Taş, euro/dolar’ın yükselişi hakkında, "Yunanistan'ın 10 yıllık tahvil getirileri, borçlarının yapılandırılmasından bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Bu olumlu havayla birlikte euro/dolar, 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.28'i yukarı yönde kırdı ve 1.2830’daki stopların çalışmasına sebep oldu. Aybaşından bu yana Yunanistan’a yardım paketinin onaylanması haberi öteleniyor. Piyasada yardım paketinin Pazartesi günü onaylanacağına dair fiyatlamalar yapılıyor. Yardım paketini onaylanmaz ise, euro/dolar’da yeniden 1.27’li seviyeleri görebiliriz" yorumunda bulundu.
Gösterge tahvil faizinde, 2005’ten bu yana en düşük seviye olan % 6,20 bileşik seviyesi korunuyor. Gelişen ülke faizlerinin geneli düşüş trendinde: Rusya'nın 2 yıllıkları % 6.61, Macaristan'ın % 5.71, Polonya'nın % 3.68 seviyelerinde. Gösterge tahvilin tarihi dip seviyesine yönelik, İş Yatırım Sabit Getirili Menkul Kıymetler Analisti Uğursel Önder, "Not artışı tamamiyle rafa kalkmadı, Moody’s'in açıklamalarından edinilen izlenim, 2013’te yukarı yönlü bir revizyon gelebileceği yönünde. Reyting artışı ve Merkez Bankası'nın faiz indirimi fiyatlaması gösterge tahvili tarihi seviyelerine geriletti. Faiz indirimi Aralık ayından ziyade 2013’ün ilk yarısında daha olası gözüküyor. MB’den gelebilecek faiz indirimi gösterge tahvilde % 6’lı seviyelerin altını görmemiz için belirleyici olur" şeklinde değerlendirmede bulundu.
Küresel piyasalardaki risk iştahı artışına rağmen, satış baskılarının etkisinin hissedildiği borsada, İMKB 100 güne 70,149 seviyesinden başladı. Şu dakikalarda ise 70 bin kritik seviyesinin hemen altında 69,840 civarında seyrediyor. Bankacılık endeksinde kayıplar % 0.5 civarında gerçekleşirken, Sanayi endeksi % 0.13 primli seyrediyor.
BloombergHT Araştırma Bölümü
Ayşe İyigündoğdu
aiyigundogdu@bloomberg.net