KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Templeton Gelişen Piyasalar Grubu'nun CEO'su Mark Mobius, gelişen piyasaların çoğunun Amerikalı politika yapıcıların ekonomiyi mali uçurumdan uzaklaştırmayı başaramaması hâlinde dünya genelinde görüleceği tahmin edilen düşüşten korunacağını söyledi.

Dünya dört gözle Beyaz Saray ve Kongre'nin mali uçurumu önlemek üzere anlaşmasını bekliyor. Otomatik vergi artışları ve harcama kesintilerini kapsayan mali uçurum, dalgaları dünya geneline yayılabilecek şekilde dünyanın en büyük ekonomisini resesyon ile tehdit ediyor. Ancak birçok ülkenin bu durum karşısında dayanıklı olacağı tahmin ediliyor.

Gelişen piyasalar ve Asya'nın ABD'ye bağımlılığının son 10 yılda azaldığının altını çizen Mobius, dolar ile yapılan toplam ihracatın arttığını, ancak gelişmekte olan ülkelerin ihracat tabanlarını ABD ve Avrupa'nın ötesine taşıdığını söyledi.

Mobius, Çin'in birçok gelişen piyasa ekonomisi ve Japonya için en büyük ihracat kapısı hâline geldiğine dikkat çekti.

Öte yandan yatırımcılara yine de çok fazla rehavete kapılmamaları uyarısında bulunan Mobius, 16 trilyon dolara ulaşan GSYH'si ile ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu, bunu Çin ve Japonya'nın izlediğini hatırlattı.

Yatırım tarafından bakıldığında mali uçurumun bir miktar etkisinin olacağını, ancak güçlü yatırımcıların gelişen piyasalarda ayakta kalabileceğini söyledi.

Advertisement