Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan US News & World Report dergisi, ABD'nin bir kredi notu indirimi riskiyle daha karşı karşıya olduğunu, ancak bu kez indirimin çok fazla şeyi değiştirmeyeceğini söyledi.

Kongre'nin artan bütçe açığını azaltma konusunda başarısız olmasının ardından Standrd&Poor's'un ABD'nin kredi notunu indirmesi, hisse senedi piyasalarında satışlara neden olmuştu. Ancak US News, ikinci not indiriminin, ülkenin siyasi duruşuna aynı zararı veremeyeceğini yazdı.

Kredi notu düzeltmelerinin çok da önemli olmadığını savunan IHS Global Insight'ın baş ABD ekonomisti Nigel Gault, not indirimlerinin genel olarak finansal piyasaların daha önceden fiyatladığı şeyleri teyit ettiğini söyledi.

Dergi, ilk not indiriminin ardından birçok kişi ABD'nin borçlanma maliyetlerinin tırmanacağını öngörse de, bunun gerçekleşmediğine dikkat çekti.

US News'e konuşan T. Rowe Price'ın  başekonomisti Alan Levenson, "ABD'nin notu indirildiğinde faizlerin yükselmek yerine düştüğünü hatırlatarak, bunun Avrupa'daki borç krizi ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın Amerika'nın sorunlarının önüne geçmesinden kaynaklanmış olabileceğini belirtti ve "Çirkinlik yarışmasını kazanıyoruz" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's yakın zamanda Kongre mali uçurum sorununu çözemezse, dünyanın en büyük ülkesinin notunu indirebilecekleri uyarısında bulundu.