Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Plc'ye göre, Yunanistan'ın borcu, Avrupalı yetkililerin ülke tahvillerinin geri alımı ve 44 milyar euroluk (57 milyar dolar) yardım ödemesi konusunda anlaşmaya varmaları durumunda bile, halen muhtemelen ülkenin taşıyabileceğinden daha fazla olacağını kaydetti.

Londra'da Barclays faiz stratejisti Çağdaş Aksu, 23 Kasım'da müşteriler için hazırlanan bilgilendirme notunda, "Yunan tahvillerinin başarılı geri alımı bile, Yunanistan'ı sürdürülebilir borç pozisyonuna ulaşmaya yaklaştırmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Aksu, Yunanistan'ın Mart ayındaki borç yeniden yapılandırmasının ardından, 63 milyar euroluk mevcut borcunun yaklaşık 30 milyar euroluk kısmını geri alabileceğini ve bunun ancak ellerinde yaklaşık 20 milyar euroluk borçlanma kağıdı tutan yerli yatırımcıların tam katılımı ile gerçekleşeceğini kaydetti. Aksu ayrıca, "makul seviyede" bir yardım için, alınan tahvillerin 35 euro sentinden daha yukarıda fiyatlanmaması gerektiğini de belirtti.

Yunanistan'ın Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvillerinin fiyatı, Londra saati ile 11:49'da, nominal değerinin yüzde 34.19'u seviyesindeydi ve bu da yüzde 16.55 faize denk geliyor. Bu kağıdın fiyatı 16 Kasım'daki 31.98 seviyesinden yükseldi.

Euro Bölgesi maliye bakanları, sonuçsuz kalan önceki toplantının üzerinden bir hafta geçmeden, yeniden Yunanistan'a kurtarma paketi kredisinin serbest bırakılmasını görüşmek üzere bugün Brüksel'de biraraya geliyor. Görüşmelerde ilerleme, kreditörler tarafından uygulanan faizlerde indirim ve kurtarma fonu tarafından yapılacak tahvil alımından ortaya çıkabilecek 10 milyar euroluk (13 milyar dolar) bir meblağ konusundaki anlaşmaya bağlı. Bu açık, maliye bakanlarının Yunanistan'a hedeflerine ulaşması için verdikleri iki yıllık fazladan süreden kaynaklanıyor.