Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bazı yatırımcıkarın ABD bütçe anlaşması görüşmelerinin uzaması halinde metallere olan talebin azalacağına dair duyduğu endişenin ETF'deki altın varlıklarının yükselişine baskın çıkması ile altın değer kaybediyor. Yükselen dolar karşısında diğer emtia ile birlikte hareket eden altın bu haftanın en düşük seviyesini gördü. Gümüş düşüşünü ikinci güne taşıdı. 

Spot altının onsu yüzde 0.2 kadar gerileyerek 23 kasım tarihinden beri en düşük seviye olan 1,738.68 dolara geriledi ve Singapur'da yerel saatle 13.01'de 1,740.94 dolardan alıcı buldu. Bloomberg veri tabanına göre ETF'deki altın varlıkları bu yıl yğzde 11 genişlerken dün 2,612.069 tona ulaştı. Spot gümüşün onsu yüzde 0.4 kadar kayıpla 33.9063 dolara geriledi ve 33.96 dolardan alıcı buldu.

New York Comex'teki Şubat teslimli altının onsu pek fazla değişim göstermyerek 1,743.70 dolarda kaldı. Dolar, euro karşısındaki yükselişini üçüncü güne taşırken bakırın ve nikelin de içinde bulunduğu metal fiyatlarına ağırlık yaptı. Altın da dolar karşısında ters orantılı hareketini sürdürüyor. Spot platin onsu yüzde 0.3 kadar düşüşle 1,606 dolar olurken paladyumun onsu da yine yüzde 0.3 kayıpla 665.75 dolara geriledi.

Senatonun Çoğunluk Lideri Demokrat Parti Senatörü Harry Reid mali uçurum diye adladırılan engelleme görüşmeleri ile ilgili pek fazla ilerleöe kaydedilmediğini açıkladı. İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD dün açıkladığı raporunda 607 milyar dolarlık otomatik vergi artırımı ve harcama kesintisinden kaçınmak için bütçe görüşmelerinde anlaşma sağlanmadığı sürece ABD ekonomisinin ve küresel ekonominin resesyona sürüklenebileceğini vurguladı. OECD küresel ekonomi için büyüme tahminini aşağı çekti.