GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Federal Reserve, ABD ekonomisinin, Sandy Kasırgası'ndan etkileri ve imalatta yaşanan yavaşlamanın tüketici talebi ve konut sektöründeki kazançları dengelemesiyle son haftalarda "ölçülü" büyüdüğünü belirtti.

Fed'in 12 bölge bankasından gelen raporlarla hazırlanan Bej Kitap anketine göre, "Tüketici harcaması bölgelerin çoğunluğunda ılımlı derecede büyürken, imalat zayıfladı. Bir kaç bölgede bulunan bağlantılar, federal bütçe konusunda endişe ve belirsizlik ifade ederken, bunların özellikle mali uçurum konusunda olması dikkat çekti" denildi.

Rapor aynı zamanda Fed'in halen devam ettiği aylık 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alımının kısılmayacağına yönelik işaretler verirken, Fed Başkanı Bernake'nin de uzun vadeli federal bütçe açığını kapatmak için ani vergi artırımları ve harcama kesintilerinin olmaması yönünde bir anlaşmanın, ekonomik büyüme önündeki bariyeri kaldıracağı vurgusunu yapıyor. Bej Kitap, iki hafta sonra yapılacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi ekonomiye yönelik anekdotlar veriyor.

Fed, 12 bölgesinden 7 tanesinin imalatta ya yavaşlama ya da daralma rapor ettiğini belirtirken, bazı bağlantıların 2013 görünümü için endişe dile getirdiğini ve bu endişelerin biraz da mali uçurumdan kaynaklandığını belirtti. Bernanke, 20 Kasım'da yaptığı bir konuşmada 607 milyar dolarlık mali uçurum konusunda anlaşmaya varamamanın, ekonomik toparlanmaya "gözle görülür bir tehdit" oluşturacağını belirtmişti.

Advertisement