Yıldız: Türkiye'nin menfaatine dokunuyorsa...
Bakan Yıldız, "Türkiye'nin İran üzerine uygulanan yaptırımlarla ilgili gerek ham petrol gerekse doğal gaz teminiyle alakalı bu hassasiyette gösterdiği bir nezaket var; bir ülkenin tek taraflı olarak aldığı yaptırımlar Türkiye'nin menfaatine dokunuyorsa biz bunu tekrar bir değerlendirme ihtiyacı hissederiz" açıklamasında bulundu
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin özellikle İran üzerine uygulanan yaptırımlarla ilgili gerek ham petrol gerekse doğal gaz teminiyle alakalı gösterdiği bir nezaket ve hassasiyet olduğunu belirterek, ''BM kararları bizi bağlar ama bir ülkenin yalnız tek taraflı olarak aldığı yaptırımlar hele hele Türkiye'nin menfaatine dokunuyorsa ve çakışıyorsa biz bunu tekrar bir değerlendirme ihtiyacı hissederiz'' dedi.
Bakan Yıldız, TÜYAP'da düzenlenen ''5. Madencilik, Maden Makine ve Ekipmanları, İş Makineleri Fuarı''nın açılışında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Yıldız, bir gazetecinin, ''Amerika'nın İran'a uygulayacağını belirttiği değerli madenler konusundaki yaptırımlarla ilgili ne söyleyeceksiniz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''2023 hedeflerine en yüksek katkıyı madencilik sektörünün yapacağına inanıyoruz. Bu inancı pekiştirmek için buradayız. Yarın TBMM'de Enerji Bakanlığıyla alakalı gensoruya rağmen burada bulunmamızın çok doğru olduğuna inandığım için buraya geldim. Madenciliğimizin yerli makinelerle gelişeceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye'deki mühendislik önemli bir seviyeye gelmiştir.
BM kararları bizi bağlar ama bir ülkenin yalnız tek taraflı olarak aldığı yaptırımlar hele hele Türkiye'nin menfaatine dokunuyorsa ve çakılıyorsa biz bunu tekrar bir değerlendirme ihtiyacı hissederiz. Türkiye'nin özellikle İran üzerine uygulanan yaptırımlarla ilgili gerek ham petrol gerekse doğal gaz teminiyle alakalı bu hassasiyette gösterdiği bir nezaket var.
Aynı zamanda vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi bizim öncelik verdiğimiz konulardan bir tanesidir. Gerek doğal gaz gerek ham petrol gerekse madencilik alanında herhangi bir çatışma ve olumsuz durum oluşmayacağı kanaatindeyim. Çünkü bizler oluşturmuş olduğumuz stratejiler ve politikalar dahlinde davranıyoruz. Bu manada her hangi bir problem oluşmayacağı kanaatindeyim''
Yıldız, ''Amerika ile bu konuda görüşüyor musunuz? sorusuna ise ''Evet konuyla ilgili görüşüyoruz'' karşılığını verdi.
-İğne Ada'da nükleer santralin kurulacağı iddiaları
''İğne Ada'da nükleer santralin kurulmasına ilişkin açıklamalar oldu bu konuda ne söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine ise Yıldız, dün Bulgaristan Cumhurbaşkanı'nın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde bu konuların gündeme geldiğini söyledi.
Yıldız, şöyle devam etti:
''Cumhurbaşkanımız çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu projelerin geliştirilebileceğini söyledi. Kaldı ki, bizim İğne Ada ile ilgili tespit edilmiş, karar verilmiş ve 'burada nükleer santral yapacağız' dediğimiz bir durum mevcut değil. Tabi ki aday yerlerden biri olacaktır. Ama biz Ermenistan'daki santral gibi yaşını, ömrünü tamamlanmış, teknolojiden yoksun bir santral yapmayacağız.
Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanabilmesi açısından 3. nükleer santrale yer aramayla alakalı çalışmaları başlattık. Belki 2 yıl sonra başlamak kaydıyla jeolojik ve depremsellik araştırmaları yapılacak. Ne kendimize ne de komşularımıza, yapacağımız projenin zararı dokunmayacak. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın hassasiyetleri üst düzeydedir. Projelerimiz çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte yapılacaktır.''
Yıldız, ''Madencilik sektöründe küçük ve orta ölçekli yatırımcıları teşvik etmek için neler yapılabilir?'' sorusunu da, ''Amacımız irili ufaklı bütün madencilere sahip çıkmak. Her çıkarttığı değer ülkenin katma değerini yükseltecek. Küçük işletmelerin büyütülmesi için kamu adına her türlü katkıyı koymaya hazırız'' yanıtını verdi.
AA